Belföld

Ukrajna magyar gabonát is vásárol

Ukrajna azt tervezi, hogy egyebek között magyar gabonát vásárol, megállítva az utóbbi időszakban tapasztalható liszt, cukor és már alapvető élelmiszertermékek pánikszerű felvásárlását, amit az a lakossági félelem váltott ki, hogy hiány alakulhat ki ezekből a termékekből az idei rossz termés miatt.

Jurij Rosszada, Kijev város főpolgármester-helyettese azt mondta, hogy az ukrán főváros mintegy 150 ezer tonna gabonát importál Oroszországból, Lengyelországból, Magyarországról és Kazahsztánból. Kijev már 40 ezer tonna gabonát vásárolt külföldről.

Az AP e mellett idézte a nyugat-ukrajnai Lviv város illetékeseit, akik elmondták, hogy Magyarországról közel 300 ezer tonna gabonát importálnak. Serhij Melnik ukrán mezőgazdasági államtitkár csütörtökön elismerte: tavalyhoz képest az idei gabonatermés akár 40 százalékkal 28-30 millió tonnára csökkenhet a rendkívül kemény tél és a csapadékmentes nyár hatására.

Előzőleg több kormányzati képviselő a gabonakereskedőket és a termelőket azzal vádolta, hogy meghamisítva a termésadatokat illegális eladásokat hajtottak végre. Leonyid Kucsma államfő utasította az ügyészségeket, hogy több tucat gyanús ügyletet vizsgáljanak meg a gabonapiacon. Eközben a kormány, hogy stabilizálja a helyzetet, 2004 júliusáig rögzítette egyebek között a búza, a kukorica és a napraforgó szerződéses árát, és kilátásba helyezte: a 800 ezer tonna élelmiszer gabonatartalékból bizonyos mennyiséget felszabadít. Dnyepropetrovszk térségében, ahol Leonyid Kucsma is született, a kenyér ára az elmúlt hónapokban 84 százalékkal drágult.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik