Belföld

Hány Big Mac egy szállodai szoba?

admin

2003. 06. 30. 08:16

Budapesten fele annyi Big Mac szendvicsről kell lemondania annak, aki egy szállodai szobára spórol mint Londonban, ahol e sajátos mérce szerint a világ legdrágább szállodái működnek.

A londoni Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci forgalmazó és elemző cég átvette és a szállodaiparra alkalmazta a The Economist által kidolgozott Big Mac-skálát, amellyel a vezető brit gazdasági-politikai folyóirat rendre méri az egyes világvárosok dollárban számolt megélhetési költségeit.

London, te drága

A hotelekre átszabott mérce szerint a legdrágább éjszakákat a londoni szállodákban lehet eltölteni: a brit fővárosban átlagosan 110 Big Mac szendvicsbe kerül egy szoba. A londoni McDonald’s éttermekben akciók nélkül, önmagában 1,99 font az emeletes burgerféleség ára, vagyis e skálán csaknem 220 fontra (83 ezer forintra) jön ki egy átlagos londoni szállodai éjszaka.

Az átlagon belül természetesen óriási a szóródás; a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárút szállodasorán egy-egy patinásabb ház háromezer font felett kínál egy éjszakát az elnöki lakosztályban, de a mellékutcák kisebb panzióiban már 40-50 fontért meg lehet szállni. A szállodai Big Mac-skálán a második helyezett Párizs is jelentősen elmarad a londoni hoteláraktól: a francia fővárosban nyolcvan szendvics árát kell kifizetni egy átlagos szobáért éjszakánként. Kelet-Európában a legdrágább az ötödik helyezett Prága, ahol 75 Big Macbe kerül egy szoba. Budapest – 52 burgerrel – a 11. helyet kapta a londoni ingatlancég listáján.

Szállás egy kiadós ebédért

Big Mac: a legfrissebb

A hamburgerben mért általános drágasági verseny legutóbbi nyertese Svájc. Az áprilisban készült felmérés szerint a helvét fővárosban dollárra átszámítva közel kétszer annyiba kerül egy Big Mac (4,53 $), mint egy átlagos amerikai városban (2,71$). A legfrissebb lista sereghajtója Kína, mely a hamburgerár-versenyben pontosan húsz centet ver a tavalyi utolsó, Argentína áraira. Kínában már 1,20 dollárért beszerezhető egy emeletes szendvics, így a jüan hamburgerben mért értéke 56 százalékkal meghaladja a kínai fizetőeszköz dollárban mért értékét. Hosszú évek után fordult meg a trend a hazai gyorséttermek árképzésében. Dollárra átszámítva 1995 óta folyamatosan nőtt a Big Mac ára, ám a tavalyai 2,21 dolláros tarifához képest a felmérés szerint idén 490 forintért, azaz az április 22-ei valutaárfolyamon átszámítva 2,14 dollárért lehet emeletes szendvicset kapnunk. Az unióba tartó kelet-európai országok között azonban továbbra is drágának számítunk, hiszen Lengyelországban és Csehországban is két dollár alatt van a Big Mac.  

A 44 világvárost vizsgáló felmérés a legolcsóbbnak Mexikóvárost találta, ahol átlagosan már négy Big Mac helyi valutáról dollárra átszámolt áráért el lehet tölteni egy szállodai éjszakát. A Big Mac indexet eredetileg a The Economist találta ki, de a szélesebb értelemben vett, dollárban mért helyi megélhetési költségek mérésére. A hetilap a világ sok országában árult emeletes szendvicset azért tette meg a dollár helyi vásárlóerejének összehasonlítási alapjává, mivel a termékben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak.

Jövünk fel…

A szállodai költségek csupán egy részét jelentik az utazás költségeinek. A Mercer Tanácsadó Válallatcsoport néhány hónappal ezelőtt egy átfogó felmérést készítette a világ legnagyobb városaiban szükséges megélhetési költségekről.

Az angol főváros ezen a listán is az előkelő helyen (7.) végzett ám a „drágasági pálmát” Tokió vihette el megelőzve Moszkvát és Oszakát. Hazánk ebben az összehasonlításban is „megállta a helyét” hiszen az elmúlt évben tapasztalt áremelkedéseknek köszönhetően a 2002-es végeredményhez képest 38 helyet előre lépve a 37. helyre ugrott fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.