Belföld

Törvénytelen az amerikai cégek belga adókedvezménye

Törvénytelennek minősítette az Európai Bizottság azt az adókedvezményt, amelyet Belgium vezetett be az Egyesült Államokból exportáló cégeknek. A bizottság úgy rendelkezett, hogy Belgiumnak vissza kell vonnia döntését.

A belga kormány azoknak az egyesült államokbeli exportvállalatoknak kínált adókedvezményt, amelyek belgiumi leányvállalatot működtetnek.

Az Európai Bizottság tavaly áprilisban kezdett alapos vizsgálatot, amelynek során megállapította, a belgiumi székhelyű Külföldi Kereskedelmi Testület esetében alkalmazott speciális adózási rendszer összeférhetetlen az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós követelményekkel – áll a bizottság nyilatkozatában.

A döntés meghozatalakor precedensértékű ügyként értékelték azt a tavalyi esetet, amikor a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szintén az egyesült államokbeli cégeknek ajánlott hasonló export-adókedvezményt, amely szintén törvénytelennek bizonyult. Belgiumot nem kötelezik majd kártérítésre, tekintettel arra, hogy a kedvezmény bevezetésekor “az illetékeseknek nem volt tudomásuk a rendelkezés törvényellenességéről” – szól az Európai Bizottság határozata.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik