Belföld

Tekintélyes pénzintézetek bírálják a szerbiai kormányt a Sartid eladása miatt

A szerb kormány nem nyilváníthatja semmissé a Sartid acélipari vállalat eladását, mert ezzel túllépné hatáskörét - közölte Aleksandar Vlahovic szerbiai privatizációs és gazdasági miniszter reagálva egy nemzetközi bankkonzorcium ilyen értelmű felszólítására.

Vlahovic emlékeztetett arra, hogy a Sartidot nem nyilvános
versenypályáztatással, s nem is árverés útján privatizálták. A
vállalat ellen hatalmas adósságai miatt csődeljárást indították, s a felszámolás során adták el. Magyarázata szerint attól kezdve, hogy a csődbiztosság vette át a Sartid ügykezelését, sem a minisztériumnak, sem a kormánynak nincs beleszólása a dolgok menetébe, ezért minden panasszal a cégbírósághoz vagy a csődeljárást lebonyolító hivatalhoz kell fordulni. Vlahovic szerint a kormány nem sértheti a bíróság függetlenségét.


Öt tekintélyes pénzintézetből álló nemzetközi bankkonzorcium
szerdán szólította fel a szerb kormányt, hogy nyilvánítsa semmissé a szendrői (Smederevo) Sartid eladását, amelyet a U.S.Steel amerikai acélipari óriás vett meg az idén márciusban 21,3 millió dollárért. Az ausztriai Bank Austria Creditanstalt, a BNP Paribas, a német West LB, a brit Standard Bank és a belga KBC alkotta konzorcium hitelezője volt a Sartidnak, és segített abban, hogy a vállalat átvészelje a gazdasági szankciók és az acél alacsony világpiaci árának időszakát. A konzorcium azt állítja, hogy a szerb kormány írásban tett neki ígéretet arra, hogy a bankszervezet részt vesz a Sartid jövőjének eldöntésében, ennek ellenére kihagyták mind az értékesítés, mint a csődeljárás folyamatából.


A bankkonzorcium azt sérelmezi, hogy a cég értékesítésekor
figyelmen kívül hagyták azt, hogy más acélipari világcégek is
érdeklődtek a Sartid iránt, s a vállalatot valós értékének
töredékéért adták el az amerikaiaknak. A bankkonzorcium arra
figyelmeztetette a szerb kormányt, hogy amennyiben a továbbiakban sem lesz hajlandó tárgyalni vele, akkor a bécsi nemzetközi döntőbírósághoz fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik