Belföld

Megújult a füredi hajóállomás

Kétszázmillió forint befektetésével teljesen megújult a balatonfüredi hajókikötő, amelyet pénteken Pál Béla idegenforgalmi államtitkár avatott fel.

“A füredi kikötő több, mint egy balatoni móló: a tó első gőzöse, a Kisfaludy innen indult útjára, ma rendszeresen itt tartják a balatoni vitorlás évadnyitót, s a helybeliek és vendégeik kedvelt sétahelye” – fogalmazott az államtitkár.

Pál Béla hangsúlyozta: a helyi önkormányzatok, a magánvállalkozók, a kormányzat összefogásával és később az Európai Unió bevonásával lehet a füredihez hasonló beruházásokat megvalósítani, amelyek növelik a tó idegenforgalmi vonzerejét. Bóka István füredi polgármester, a Balatoni Szövetség elnöke köszöntőjében fontosnak mondta, hogy a Balatoni Hajózási Rt. tavaly év eleji magánosításakor a részvények 51 százalékát a tóparti önkormányzatok kapták, s az akkori kormányzat 1,2 milliárd forint többletforrást adott a hajótársaságnak.

Siófok és Balatonfüred között már az 1800-as években létezett átkelő hajózás. Füreden a Balaton egyik legrégebbi fakikötője helyett az 1940-es évek elején épült hajókikötő egy körgáttal körülhatárolt és feltöltött mesterséges sziget létrehozásával – tájékoztat a Balatoni Hajózási Rt. kiadványa. A téglalap alakú kikötő mind a négy oldala alkalmas személyhajó-kikötésre; megközelítésére a kikötővel egyidejűleg 100 méter hosszú kőmóló épült.

A második világháború óta a balatonfüredi hajókikötőben és állomásépületen jelentős javítást, korszerűsítést nem végeztek, kivéve a kikötő partfalát, amelyet 1990-től több szakaszban erősítettek meg. A hajóállomás épülete az ezredfordulóra már a legelemibb igényeknek sem felelt meg, ezért felújítására a siófoki székhelyű részvénytársaság 2001-ben tervpályázatot írt ki; az átépítés tavaly ősszel kezdődött.

A most elkészült emeletes létesítmény két különálló, eltérő rendeltetésű épületből – hajóállomásból és étteremből – áll, melyeket fedett és nyitott terasz ölel körül, illetve kapcsol össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik