Belföld

Július 1-től olcsóbbak az euró átutalások az EU-ban

Július 1-től az egész Európai Unión belül eszközölt banki euró- pénzátutalások ugyanannyiba kerülnek, mint a belföldi átutalások, ha nem haladják meg a 12500 euró összeget.

Az EU új irányelve értelmében az olcsóbb átutalások akkor érvényesíthetők, ha az átutaló fél megjelöli a kedvezményezett nemzetközi bankszámla azonosítóját (angol rövidítéssel IBAN) és bank azonosító kódját (BIC). A bankok tavaly július óta már nem számíthatnak felárat ügyfeleiknek, ha az euróövezet más országában fizetnek kártyával vagy vesznek fel készpénzt a bankjegykiadó automatákból.

Az EU bankszövetsége szerint ezzel a két lépéssel már gyakorlatilag létrejött az egységes euró fizetési terület. A bankok e célból létrehozták a Credeuro konvenciót, ennek alapján kialakították az automatikusan működő klíring rendszert a nemzetközi átutalások gyors, biztonságos ügyintézésére.

Megmaradnak viszont az országonként továbbra is eléggé eltérő átutalási díjtarifák. Belgiumban jelenleg 100 euró külföldi átutalása 12 euróba került, az unió többi országában átlag a kétszeresébe. A bankok sokáig ellenálltak az Európai Bizottság sürgetésének, sőt azzal is fenyegetőztek, hogy ha nem számíthatnak fel többet a külföldre utalásokért, akkor felemelik a belföldi átutalások díjtételeit. A bizottság végül legyűrte a bankok ellenállását.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik