Belföld

Horvát-magyar üzletember-talákozó Pulában

admin

2003. 06. 27. 13:47

Huszonhat horvát partnere volt 14 kis és közepes erejű magyar cégnek, valamint a pécsi kereskedelmi és iparkamara képviselőinek pénteken Pólában (Pula) a pólai magyar hét keretében tartott magyar-horvát üzletember-találkozón.

Az ITD Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési
Közhasznú Társaság valamint a pólai megyei gazdasági kamara
szervezésében ez már a harmadik ilyen találkozó volt Pólában az elmúlt négy évben. Sült Tibor, a zágrábi magyar nagykövetség
kereskedelmi irodájának vezetője hangsúlyozta, ezúttal külön
jelentőséget kapott, hogy 300 nappal Magyarország európai uniós csatlakozása előtt a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a kis és közepes erejű vállalatok felkészítése a csatlakozással járó változásokra. A kapcsolatok hosszú távon a horvát partnereknek is lehetőséget nyújtanak az uniós piac egészéhez való csatlakozásra.


Előtérben az infrastruktúrafejlesztés

 Növekvő árucsere

A Horvátországba irányult magyar kivitel tavaly, főleg a 2001. évi szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően, 36 százalékos növekedést mutatott, meghaladta a 300 millió dollárt és négyszerese volt Horvátország szintén növekvő magyarországi kivitelének. A két ország közti árucserét tavaly mintegy 1300 magyar, és magyar becslések szerint mintegy hétszáz horvát cég bonyolította le.


A magyar-horvát gazdasági együttműködés stratégiailag fontos
területe a közös infrastruktúrafejlesztés, az energetikai együttműködés, a fiumei (Rijeka) kikötő közös fejlesztése és
használata. A magyar cégek célja bekapcsolódni a horvát gazdaság fejlesztési folyamatába a kereskedelem mellett tőkebefektetési lehetőségek keresésével is. A MOL RT. jó kilátásokkal verseng az INA horvát kőolaj- és
földgáz-ipari vállalat egy részvénnyel több mint 25 százalékának megvételéért, magyar befektetetők horvátországi cégeik révén 50 millió eurós befektetésbe kezdtek horvátországi jachtkikötőkben és szállodákban, 7,5 millió eurós befektetéssel e hó derekán megnyitották a tribunji jachtkikötőt, a Dunapack RT 23 millió euró értékű hullámkarton és göngyöleg gyárat épít Horvátországban.


Félszáz tárgyalás az üzletember-találkozón


Magyarországon is, mint Horvátországban fokozott ütemű
autópálya-építés folyik Budapestnek a horvát kikötőkkel és idegenforgalmi csomópontokkal való összekötése érdekében, a
Budapest-Zágráb-Fiume vasúti összeköttetés mellett megindult a forgalom a Budapest-Pécs-Eszék-Szarajevó-Ploce vonalon és
dinamikusan fejlődik a turizmus is, a magyar nyaralók a 7. helyen állnak a horvát idegenforgalomban és tavaly 2 millió horvát látogató járt Magyarországon.


A pénteki pólai magyar-horvát üzletember-találkozón félszáznyi
tárgyalást bonyolítottak le. A legtöbb tárgyalópartnere a Hajdúsági Iparműveknek, a Békéscsabai Vállalkozó Centrum Kft.-nek, a szegedi Rapidsped Rt-nek és a kecskeméti Kaiser Reszelő Kft-nek volt. Horvát részről igényt mutatott az pólai Uljanik hajógyár magyarországi hegesztők alkalmazására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.