Belföld

Horvát-magyar üzletember-talákozó Pulában

Huszonhat horvát partnere volt 14 kis és közepes erejű magyar cégnek, valamint a pécsi kereskedelmi és iparkamara képviselőinek pénteken Pólában (Pula) a pólai magyar hét keretében tartott magyar-horvát üzletember-találkozón.

Az ITD Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési
Közhasznú Társaság valamint a pólai megyei gazdasági kamara
szervezésében ez már a harmadik ilyen találkozó volt Pólában az elmúlt négy évben. Sült Tibor, a zágrábi magyar nagykövetség
kereskedelmi irodájának vezetője hangsúlyozta, ezúttal külön
jelentőséget kapott, hogy 300 nappal Magyarország európai uniós csatlakozása előtt a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a kis és közepes erejű vállalatok felkészítése a csatlakozással járó változásokra. A kapcsolatok hosszú távon a horvát partnereknek is lehetőséget nyújtanak az uniós piac egészéhez való csatlakozásra.


Előtérben az infrastruktúrafejlesztés

 Növekvő árucsere

A Horvátországba irányult magyar kivitel tavaly, főleg a 2001. évi szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően, 36 százalékos növekedést mutatott, meghaladta a 300 millió dollárt és négyszerese volt Horvátország szintén növekvő magyarországi kivitelének. A két ország közti árucserét tavaly mintegy 1300 magyar, és magyar becslések szerint mintegy hétszáz horvát cég bonyolította le.


A magyar-horvát gazdasági együttműködés stratégiailag fontos
területe a közös infrastruktúrafejlesztés, az energetikai együttműködés, a fiumei (Rijeka) kikötő közös fejlesztése és
használata. A magyar cégek célja bekapcsolódni a horvát gazdaság fejlesztési folyamatába a kereskedelem mellett tőkebefektetési lehetőségek keresésével is. A MOL RT. jó kilátásokkal verseng az INA horvát kőolaj- és
földgáz-ipari vállalat egy részvénnyel több mint 25 százalékának megvételéért, magyar befektetetők horvátországi cégeik révén 50 millió eurós befektetésbe kezdtek horvátországi jachtkikötőkben és szállodákban, 7,5 millió eurós befektetéssel e hó derekán megnyitották a tribunji jachtkikötőt, a Dunapack RT 23 millió euró értékű hullámkarton és göngyöleg gyárat épít Horvátországban.


Félszáz tárgyalás az üzletember-találkozón


Magyarországon is, mint Horvátországban fokozott ütemű
autópálya-építés folyik Budapestnek a horvát kikötőkkel és idegenforgalmi csomópontokkal való összekötése érdekében, a
Budapest-Zágráb-Fiume vasúti összeköttetés mellett megindult a forgalom a Budapest-Pécs-Eszék-Szarajevó-Ploce vonalon és
dinamikusan fejlődik a turizmus is, a magyar nyaralók a 7. helyen állnak a horvát idegenforgalomban és tavaly 2 millió horvát látogató járt Magyarországon.


A pénteki pólai magyar-horvát üzletember-találkozón félszáznyi
tárgyalást bonyolítottak le. A legtöbb tárgyalópartnere a Hajdúsági Iparműveknek, a Békéscsabai Vállalkozó Centrum Kft.-nek, a szegedi Rapidsped Rt-nek és a kecskeméti Kaiser Reszelő Kft-nek volt. Horvát részről igényt mutatott az pólai Uljanik hajógyár magyarországi hegesztők alkalmazására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik