Belföld

Gyorsulás akadályokkal – késik a Vodafone Internet Plusz

Június 25-án éjfélre tervezte új, lényegesen gyorsabb GPRS szolgáltatásnak bevezetését a Vodafone, de műszaki hiba miatt kénytelen volt elhalasztani.

Egy évvel GPRS internetszolgáltatása elindítása után, a Vodafone Internet Plusz néven kívánja bevezetni a tökéletesített, gyorsabb, ám feltételeiben
Gyorsulás akadályokkal – késik a Vodafone Internet Plusz 1

valamivel kedvezőtlenebb új szolgáltatást. A plusz szolgáltatás a konkurenciánál legalább 63 százalékkal gyorsabb GPRS-internetelérést tesz lehetővé, azaz a korábban 20-40 kbps sebesség most már meghaladhatja a hagyományos, betárcsázós modem 56 kbps sebességét.

Késés műszaki hiba miatt

Bár szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be a cég az indulást, a csütörtökön a honlapján közzétett értesítés szerint a szolgáltatás váratlan rendszerhiba miatt mégsem állhatott üzembe. A folyamatos üzemvitel fenntartása végett a cég visszakapcsolta a standard Vodafone GPRS szolgáltatást.

Az új technológia jelenleg a piacon elérhető legmodernebb, ezért a nem megfelelően működő hálózati elemeket a cégnek külföldről kell beszereznie. Emiatt viszont a hibaelhárítás hosszabb időt is igénybe vehet. Előreláthatólag augusztus elsejétől indul az új rendszer, és akkortól változik majd a GPRS szolgáltatás ára is. 

A NETÉRT szerint vége a Rock’n’roll korszaknak

  

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága tiltakozik a Vodafone új, forgalomfüggő tarifarendszere miatt. ” A nagy Rock’n’Roll átverés után eljött a Rock’n’roll korszak vége” című közleményében a társaság azon véleményének ad hangot, hogy a Vodafone részéről az egyetlen etikus döntés az lenne, ha a GPRS-re előfizető és a hűségnyilatkozat (általában két éves periódus) időtartamában lévő előfizetőket a hűségnyilatkozat alól szankciók nélkül engedné kilépni a szolgáltató. A társaság jogi képviselőjéhez fordult annak kiderítésére, hogy a Vodafone sértette-e jogszabályokat.  

Emelkedő tarifák

Egy évvel ezelőtt a cég korlátlan internetelérést ígért havi bruttó 3125 forintért. Ezt március 15-étől módosította, a havi felső korlátot 1 GB-ban határozta meg. Az új rendszer elindításával újabb forgalomkorlátozást kíván bevezetni: a bruttó 3125 forintos havi díjért már csak az előző mennyiség ötödét, legfeljebb 200 MB adatforgalmat bonyolíthatnak le az ügyfelek.


Akinek 200 MB-nál nagyobb az adatforgalma, annak kiegészítő sávos díjakat kell fizetnie: 200 és 500 megabájt között további bruttó 3875 forintot, 500 megabájt és 1 gigabájt között további 6 ezer forintot. Ezenfelül 1 gigabájt feletti adatforgalom esetén minden megkezdett 1 gigabájt bruttó 17 ezer forintba kerül. A cég számításai szerint az ügyfelek 90 százaléka számára a jelenlegi használati szokások mellett nem következik be árváltozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik