Belföld

Felmérés készül utazási szokásainkról

admin

2003. 06. 27. 10:07

Alapos és részletes felmérés készül a magyarok turisztikai szokásairól: 18 ezer háztartásba kopogtatnak be a kérdezőbiztosok, hogy választ kérjenek sokféle, utazással, turizmussal összefüggő kérdésre. Azoktól is, akik nem utaznak – tőlk persze az okokról érdeklődnek majd.

“Az a közvélekedés a turizmusról, hogy egy hihetetlenül nagy gazdasági erő, azonban közelítően pontos mérőszám sincs hitelesen erről a gazdasági erőről” – mondta Dr. Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője a felmérés céljáról. Különböző szakértők becslésekre hivatkozva, hogy a GDP-nek a 9-10 százaléka tulajdonítható a turizmusnak, azonban hiteles mérőszám eddig erre nem állt rendelkezésre, hiányoztak ezek a felvételek, amiket most elindított a KSH a magyar lakosság és a külföldiek körében is.

A legfontosabb megválaszolandó kérdéseknek a főosztályvezető a turizmusban rejló gazdasági erő megbecslését és a lakosság üdülési szokásainak felmérését tartja.

Természetesen a kutatás annak feltérképezésére is kiterjed, hogy melyek azok a rétegek, amelyek kimaradnak a turizmusból. “Kíváncsiak vagyunk arra, hogy hová utaznak az emberek, kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen típusú szálláshelyet vesznek igénybe, az ország milyen régióit keresik fel, milyen országokba utaznak azok, akik külföldre utaznak” – nyilatkozta Dr. Probáld Ákos.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

Mátyás király országa ez

Beautiful night shot of Bratislava city, Slovakia
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.