Belföld

USA: csökkenő munkanélküliség, 1,4 százalékos növekedés

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a múlt héten az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. Az első negyedévben 1,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint a munkanélküli segélyért folyamodók száma 22 ezerrel éves szinten 404 ezerre csökkent. A Dow Jones Newswires-CNBC által előzőleg megkérdezetett 10 elemző átlagosan 3 ezer fős visszaesésre számított. Egy héttel korábban 13 ezerrel, az azt megelőző héten 14 ezerrel csökkent a számuk.

Csütörtökön az amerikai kományzat megerősítette: az idei első évnegyedben 1,4 százalékos volt az amerikai gazdaság növkedése éves szinten. Az amerikai kereskedelmi minisztérium áprilisban közölt első becslése 1,6 százalékos növekedésről szólt, a májusban kiadott felülvizsgált adat pedig már 1,9 százalék volt.

Szakértők arra számítottak, hogy az első negyedévi amerikai GDP növekedésre vonatkozó végleges adat nem változik a korábban kiadott előzeteshez képest. A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 15 gazdasági elemző szerint az amerikai hazai össztermék a január-március közötti időszakban 1,9 százalékkal nőtt éves szinten.

A tavalyi utolsó negyedévben az USA hazai összterméke ugyancsak 1,4 százalékkal bővült, az ezt megelőző negyedévben pedig 4 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik