Belföld

Uniós megállapodás a mezőgazdaság reformjáról

Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei 15 órás maratoni tárgyalássorozat után csütörtök reggel megállapodásra jutottak a közös agrárpolitika (KAP) félidős reformjáról Luxembourgban.

A megállapodás keretében a miniszterek létrehoztak egy pénzügyi fegyelmi mechanizmust, amelynek révén a közös költségvetés mezőgazdasági kiadásai 2013-ig nem emelkednek, jóllehet ezen idő alatt az unió tagországainak 15-ös létszáma várhatólag megkétszereződik.

A mezőgazdasági támogatások ilyen csökkentésével az EU egyben elébe megy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) törekvéseinek is. A most zárult utolsó tárgyalások során már főleg az egyes tagországok sajátos igényeiről folytak az alkudozások és végül teljes sikerrel. A reform minden vonatkozásában megállapodtak.

A megállapodás szerint a gabonaféléknél nem csökkentik az intervenciós árakat. Az Európai Bizottság javaslatában 2,5 százalékos csökkentés szerepelt, ám a KAP legfőbb haszonélvezője, Franciaország ebben tapodtat sem engedett. Ezzel szemben a franciák beletörődtek abba, hogy két év múlva megkezdődjék a gazdáknak folyósított közvetlen kifezetések elválasztása a termelés volumenétől, ami a bizottsági reformterv fő eleme volt. Az új rendszer szerint a közvetlen kifizetések nagysága már csak negyedrészt függ majd a termelés szintjétől.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy míg az elfogadott reformterv kedvez a kisebb termelőknek, a közepes méretűeket sújtja. A bizottság ugyanis létrehoz egy rendszert a költségvetési túllépések visszavételére a gazdáktól, de e rendszer mentességet hagy a kisebb termelőknek. A vita során először arról volt szó, hogy a közepes méretű gazdaságok is mentesülnek 50 százalékig az ilyen költségvetési visszatérítések alól, ezt azonban végül a többség nem fogadta el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik