Belföld

Soros is beszáll a bolgár telefontársaság privatizációjába?

A török Koc Holding, amely második helyen végzett a bolgár telefontársaság, a BTC privatizációs pályázatán, de amely továbbra is lát esélyt a balkáni cég megvásárlására, tárgyalásokat kezdett Soros Györgyel, a magyar származású üzletemberrel. Sorosnak már számos érdekeltsége van a balkáni távközlési piacon. Bulgáriában és Horvátországban is kábeltelevíziós cégekben szerzett tulajdont a magyar származású milliárdos.

Soros mellett a törökök tárgyalni kezdtek a JP Morgan amerikai befektetési bankkal, a Carlyle amerikai kockázati tőkebefektető csoporttal, továbbá a Világbankhoz tartozó International Financial Corporation-nal.

 Balkáni kábeltévéket is vásárolt

A Soros Befektetési Alap (SIF) tavasszal 5 millió dollárért megvásárolta a horvát kábeltelevíziós koncessziót birtokló Digital City Media (DCM) cég 59 százalékos tulajdonrészét. A SIF 50 millió dollárt fordít az elkövetkező 4 évben a horvát kábeltelevíziós és internethálózat fejlesztésére, s 2007-ig 270 ezer horvátországi háztartást akarnak bekötni a hálózatba. Korábban az Eurocom társaság megvásárolta a legnagyobb bulgáriai kábeltelevíziós céget, a Cable Bulgariát (CB). A tranzakcióban Soros György is részt vett.  

A Koc Holding egy konzorciumot szeretne szervezni a BTC megvásárlására – s mindezt maga a török vállalat elnöke, Ali Koc jelentette be. A bolgár cégre pályázó konzorciumban a Koc 65 százalékkal rendelkezik, a fennmaradó részt pedig a Turk Telecom ellenőrzi.

A közeljövőben a konzorcium tőkeszerkezetét átalakítanák, így a Koc érdekeltsége 51 százalék alá csökkenne.

A múlt héten a bolgár Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felülbírálta a korábbi döntést a BTC privatizációjáról, amely elvetette a privatizációs pályázaton első helyen végzett Advent International 210 millió eurós ajánlatát a BTC 65 százalékára.

Az Advent időközben bejelentette, hogy a saját 100 százalékos tulajdonában lévő Viva Ventures kész 280 millió dollárra emelni ajánlatát a BTC-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik