Belföld

Kupa Mihály diszkriminatívnak tartja az új párttörvényt

Az Országgyűlés a 2003. június 23-i ülésén elfogadta „a pártok működését segítő, tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról" szóló törvényt. Kupa Mihály, a Centrum elnöke levélben fordult dr. Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz, mivel a törvényt alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak tartja.

Az elfogadott törvény szerint a pártok által létrehozott alapítványok – a törvényben meghatározott feltételek esetén – költségvetési támogatásra jogosultak. A törvény szerint abban az esetben illeti meg az adott párt alapítványát a költségvetési támogatás, ha az alapítványt alapító párt képviselői az Országgyűlésben legalább két egymást követő országgyűlési választást követően képviselőcsoportot alakítottak.

A törvénytervezet tárgyalása kapcsán Kupa Mihály kifejtette pártja álláspontját, miszerint helytelen, hogy az elfogadásra javasolt tervezetben a támogatás feltételei úgy kerültek meghatározásra, hogy az alapján csak a parlamenti pártok jussanak anyagi eszközökhöz. Ezért a tervezet – azon túl, hogy nem etikus – a Magyar Köztársaság Alkotmánya rendelkezéseibe is ütközik.

Dr. Szili Katalin elnök asszonytól a pártelnök azt kérte, ismertesse levele tartalmát az Országgyűlés ülésén, hogy a képviselők annak tudatában szavazzanak. A kifogások azonban az Országgyűlésen nem kerültek ismertetésre. Az Országgyűlés az előterjesztést – az előterjesztés szerinti változatlan tartalommal – elfogadta, és a törvényt megalkotta.

Kupa Mihály arra kérte Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a törvényt aláírás előtt, megfontolás végett küldje vissza az Országgyűlésnek.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik