Belföld

Hat brit katonát végeztek ki az irakiak

Az irakiak gyakorlatilag kivégezték a kedden megölt hat brit katonát, miután azok már letették a fegyvert - írták egyöntetűen a csütörtöki brit lapok, amelyek szerint a briteknél még egy rádió sem volt, hogy segítséget kérhettek volna.

A hat brit katonai rendőr holttestét kedden találták meg a dél-iraki Bászrától északnyugatra fekvő Madzsar el-Kabir falu rendőrőrsén. A britek a helyi új rendőrség létrehozásában, a leendő rendőrök kiképzésében segítettek.

A halálukhoz vezető incidens körülményei még csütörtökön sem voltak teljesen világosak, de a The Times azt írta, hogy a briteket 300 feldühödött és felfegyverzett helybéli szorította be az őrsre. A vezető londoni lap értesülése szerint a hat brit a támadás kezdete után megparancsolta a gondjaira bízott iraki rendőrjelölteknek, hogy meneküljenek. Az irakiak kérték őket, hogy jöjjenek velük, de ők fegyverrel fedezték az iraki rendőrtanoncok visszavonulását.

Az iraki rádió egy újságírója a lapnak azt mondta: az iraki támadók a tűzharc végén még életben lévő négy brittől elvették a letett fegyvert, majd egyenként főbe lőtték őket. Két brit katonai rendőr már korábban meghalt az összecsapásban, amelyben két iraki is elesett.

A The Times szerint a közelben ugyanaznap történt második rajtaütés, amelyben nyolc brit katona súlyosan megsérült, a hat brit katonai kiképző megölése után, és nem az előtt történt, ahogy korábban feltételezték. A település közelében egy ejtőernyős brit zászlóalj járőrét érte nehéz fegyverekkel végrehajtott támadás kedden; a járőr egy tagja megsérült. A segítségül hívott Chinook helikopter is tűz alá került, és a rajta utazó katonák közül hét ugyancsak megsebesült.

A lap értesülése szerint a járőr valószínűleg akkor még semmit sem tudott a hat másik brit katona megöléséről, de az irakiak azt hihették, hogy az egység bosszúra készül. A The Times szerint nem világos, hogy a hat brit katonai rendőr miért nem hívott segítséget, vagy ha hívott, az miért nem érkezett meg.

A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap azonban tudni véli a választ: a királyi katonai rendőrség név nélkül idézett tagjai azt mondták az újságnak, hogy a hat kiképzőt mindössze könnyű fegyverzettel, korlátozott mennyiségű lőszerrel és rádió nélkül küldték be a forrongó iraki településre.

A The Guardian szerint a síiták lakta városban az szított indulatokat, hogy a britek módszeresen kutattak a lakosságnál lévő fegyverek után. A tiltakozások hatására a brit hatóságok egyezséget kötöttek a helyi elöljárókkal, hogy beszüntetik a kutatást, annak fejében, hogy a helybéliek egy hónapon belül önként beszolgáltatják fegyverzetüket, főleg az elterjedt, szovjet gyártmányú nehézgéppuskákat. Az egyezség ellenére azonban a brit hadsereg a hét elején újrakezdte a házak átvizsgálását – írta a vezető baloldali brit napilap.

A keddi emberveszteség volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta, amelyet az Irakba vezényelt brit haderő egy nap alatt, fegyveres akcióban elszenvedett. A hat halálesettel együtt a britek összesen 40 katonát vesztettek Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik