Belföld

Felszámolják a román állami cégek adósságait

Romániában esetleg befagyasztják az állami cégek által felhalmozott állami adósságokat, azokat, amelyeket e vállalatok a kommunizmus megdöntése óta halmoztak fel. Illetékesek közlése szerint a kormány ezzel kíván eleget tenni az Európai Unió által kívánt reformoknak, megtenni egy fontos lépést a legkorábban 2007-ben esedékes EU-tagság érdekében.

Mihail Tanasescu pénzügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy a vezetés elemzi a 91, kormány, illetve a közszolgáltató cégek felé egyaránt eladósodott állami vállalat átalakításának folyamatát és mérlegeli azt, hogy a tartozások egy részét befagyasztja, hogy javítson az érintett cégek pénzügyi helyzetén.

A következő hetekben hoznak döntést, ám a befagyasztás aligha jelenti majd azt, hogy a vállalatok mentesülnek a tartozások kifizetésének elmaradása miatti büntetésektől, vagy azt, hogy az adósságokat azonnal átütemeznék. A cél az, hogy bátorítsák az átalakulási folyamatot, hogy a vállalatok versenyképesek legyenek. A minisztérium adatai szerint a 91 vállalat adóssága 2,27 milliárd dollárt tett ki 2002 végén. A felhalmozott tartozások – benne az állammal, illetve más cégekkel szemben keletkezett tartozások- nem hivatalos becslések szerint a GDP 40 százalékát teszik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik