Belföld

Csökken a bizalom, nő az adósság Franciaországban

Júniusban az előző hónaphoz képest romlott a francia üzleti körök gazdaságba vetett bizalma. Az INSEE statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint az összetett bizalmi mutató 90 pontra esett a májusi - módosított 92 ponttal szemben. A mutató január óta minden hónapban folyamatos bizalomvesztést jelez.

A közgazdászok javulást vártak júniusra: 94 pontot jelzett előre a Reuter felmérésben. Az INSEE bizalmi indexét hét tényező alapján képzik, többek között mérik a készletállomány, a termelési színvonal, a rendelések, a bérköltségek, a termelési kilátások változását.


Növekszik Franciaország eladósodásának mértéke


Az idén Franciaországban a nemzeti termékhez viszonyítva a költségvetés hiánya 3,5-3,6 százalékot érhet el – közölte Alain Lambert költségvetési miniszter.


A kormány korábban 3,4 százalékban rögzítette az eladósodás mértékét, az Európai Unió bizottsága viszont attól tart, hogy a hiány elérheti a 3,7 százalékot is. Franciaország már tavaly is túllépte az EU stabilitási paktumában megszabott 3 százalékos ( GDP-hez mért) hiányt és emiatt Brüsszel büntetőeljárást kezdeményezett Párizzsal szemben.


A francia kormány egyidejűleg kis mértékben leszállította az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát. A nemzeti termék eszerint a várt 1,3 százalékos növekedési céltól elmarad. A statisztikai hivatal a múlt héten 0,8 százalékos GDP növekedést jelzett előre az idei évre. 2004-re a kormány 2-2,5 százalékos növekedést vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik