Belföld

A tavalyit jócskán meghaladó árbevétel-növekedés az Olympos-Topnál

A görög Arvanitis család tulajdonában lévő Olympos-Top Kft. az év első öt hónapjában 2,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 30 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában - közölte Mihalik Róbert ügyvezető igazgató szerdán Nyárlőrincen sajtótájékoztatón.

A társaság a 67,07 millió liter értékesítési és 7,05 milliárd forint nettó árbevételi tervet várhatóan 5-10 százalékkal túlteljesíti. Az Olympos-Top tavaly 67,42 millió liter gyümölcslevet adott el, nettó árbevétele 5,78 milliárd forint volt. A cég adózás előtti nyeresége közel 100 millió forintot tett ki.

Az idén a késztermék export várhatóan 1,5 milliárd forint lesz, a cég a környező országok mellett a balti és balkáni államokba, valamint Németországba szállít. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint előrehaladott tárgyalások folynak a skandináv országokba történő exportról is.

Az Olympos-Top a késztermékek mellett gyümölcsvelőt exportál a kazanyi bejegyzésű Szovjetszkaja Torgovaja nevű cégnek, amely gyümölcsalapú italokat készít, és Olympos-Top Topjoy márkanevén forgalmazza. Az orosz piacon az idén várhatóan 6-7 millió liter Topjoy terméket értékesítenek. Az Olympos-Top saját gyártást is tervez Oroszországban.

Az ügyvezető szólt arról, hogy a forint árfolyamának gyengülése a társaságnak, mint nettó importőrnek veszteséget okoz, ugyanis évente mintegy 1.600 tonna citrusvelőt importálnak Argentínából és Brazíliából; továbbá veszteséget okoz a forint gyengülése a devizahiteleken is – mondta.

A belföldi piacon a társaság összességében 16-17 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik. A Topjoy márkanevű termékek részesedése 8,1 százalék, 3,5 százalékponttal marad el a piacvezetőtől.

A cég vezetőinek tájékoztatása szerint a citromlevek piacán 70 százalékos részesedéssel bír az Olympos-Top és a nemrégiben bevezetett háromféle ízesítésű jeges tea termékkel is jó eredményeket értek el.

A társaság nyárlőrinci gyárában a napokban új PET-töltőgépsor kezdte meg működését és hamarosan új keverőt is üzembe helyeznek. A tervek között szerepel továbbá egy 2.500 négyzetméter magasraktár építése, amellyel megduplázódik a tárolókapacitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik