Belföld

Szinte minden német euró bankjegyen található kokain nyom

Csaknem minden német euró bankjegyen kokain nyomai fedezhetők fel - állapították meg nürnbergi tudósok.

Röviddel a 2002 januárban megrendezett devizakiállítást követően hetven bankjegy közül még csak kettőn fedezték fel a kábítószer nyomait – közölte a dpa-val Fritz Sörgel, a nürnbergi biogyógyszerkutató intézet professzora. 2002 augusztusában ezzel szemben tíz euró bankjegy közül már kilencen találtak kokain nyomokat. A kokainfogyasztók összegöngyölt bankjegyeket használnak arra, hogy a drogot beszippantsák orrukba.

Sörgel szerint ezzel a vizsgálattal következtetni lehet arra, hogy milyen mértékű a kokainfogyasztás Németországban. Nyugtalanítónak nevezte, hogy ez nagyjából megegyezik az amerikaival. A kutatók különben 700 darab eurós bankjegyet vizsgáltak meg és átlag 0,4 mikrogramm kokaint találtak bankjegyenként, ez azonban növekvőben van. A nagyobb névértékű – 100, 200 és 500 eurós – bankjegyeken kisebb mennyiségű kokaint fedeztek fel.

Közvetlenül az új devizára történt átállást követően a kutatók megvizsgáltak 12 európai országból származó 50-50 bankjegyet. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva Sörgel elmondta, hogy Ausztria és Németország vonatkozásában viszonylag azonos mennyiségű kokainnyomot találtak rajtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik