Belföld

Pannonplast – műanyagból valódi balhé

A Kartonpack sietősen eladta Pannonplast-részvényeit. Az ügylet nyomán sem lett azonban tisztább a PSZÁF elnökének megveretése nyomán reflektorfénybe került ügy.

A Pannonplast-ügy azt követően pattant ki, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) súlyosan bántalmazott elnöke,
Pannonplast – műanyagból valódi balhé 1

Szász Károly még a kórházban azt mondta: megveretése összefüggésben lehet a felügyelet Pannonplastot érintő határozatával. Miután Szász Károly személye tavaly, a kormányváltást követően politikai támadások kereszttüzébe került, a kijelentés nyomán most elszabadultak a politikai indulatok.

Veszteséges a műanyagholding

Az IAS alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint Pannonplast az év első három hónapjában 5,77 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 23,4 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év hasonló időszakában. A nettó veszteség 350 millió forint volt, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban még 179 millió forint nettó profitot termelt a műanyagipari holding.

A titokzatos nagybácsi


A PSZÁF ominózus határozata szerint a felügyelet a Kartonpack, a Britton Capital és a Pevdi cégeket marasztalta el a Pannonplast feletti irányítás megszerzésének körülményei miatt. A PSZÁF a befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Britton Capitalt, öt és félmillió forintos büntetést szabott ki a Pevdi Kft.-re.


A nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát egyébként a Pannonplast egyik részvényese kérte a felügyelettől még 2003 áprilisában. A határozat egyik legérdekesebb pontja ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a befolyásolás vásárlását, egy a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás tette lehetővé.


 Fejcserés ködösítés

Az elmúlt hetekben vezetőváltás zajlott a Pannonplastnál. Az általános vezérigazgató-helyettesnek, Várhegyi Miklósnak közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonya június 13-án. Egyúttal a Pannonplast Rt. igazgatósága július 1-jével új vezérigazgatót is kinevezett, Illéssy János személyben. Míg a jelenlegi vezérigazgató, Fehér Erzsébet – akit a legutóbbi közgyűlést követően az igazgatóság elnökévé választottak – június 30-áig marad hivatalában.  

A fantomcég színre lép


A határozat és a politika botrány nyomán kibontakozó képet jelentősen árnyalta a Világgazdaság szerdai cikke. E szerint a lap birtokába jutott dokumentumok arra utalnak, hogy a Pannonplastban részesedést szerző Britton olyan kereskedelmi képviselettől kapta a felvásárláshoz szükséges pénz jelentős részét, mely jog szerint nem is létezhetne, hiszen az általa képviselt írországi cég évekkel ezelőtt megszűnt.


A lap információi szerint az ír Montrade vállalat 2000 decemberében megszűnt, kereskedelmi képviseletét azonban csak ez év március 19-én törölték a cégbírósági nyilvántartásból. A Britton viszont ezen a kereskedelmi képviseletén keresztül értékesítette a nagyváradi Lotus Plazaban lévő részesedésének egy részét.


A Montrade-képviselet több száz millió forintos vételárat fizetett. Ezzel kapcsolatosan Mészáros János, a Britton ügyvezetője úgy nyilatkozott: szerinte a tranzakció azt igazolja, hogy nem szorultak állami tulajdonú cég forrásaira, miként azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábban vélelmezte. A titokzatos állami tulajdonú vállalatot, amely a PSZÁF szerint a Pannonplast-felvásárláshoz a forrást biztosította volna, az Állami Autópálya-kezelő Rt.-vel azonosították a lap szerint, ám Bitvai Miklós vezérigazgató cáfolta, hogy közvetlenül támogatták volna a felvásárlásban részes cégeket.


Gyorsan megszabadultak a kínos papírtól


Nem ez volt az egyetlen szerdai hír a Pannonplasttal kapcsolatosan. A Kartonpack Rt. igazgatósága ugyanis úgy határozott, hogy a Pannonplast-tulajdonszerzés körül kialakult vitás helyzet miatt értékesíti a tulajdonában lévő Pannonplast-részvényeket – áll a társaság közleményében, amelyet szerdán tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.


A Kartonpack Rt tőzsdei kereskedelmen kívül értékesítette a tulajdonában lévő összes, összesen 215 ezer darab Pannonplast részvényét. A vételár részvényenként 1500 forint volt. A Brittonnak 61,77 százalékos tulajdonhányada vana Kartonpack Rt.-ben. Az adásvételt követően a Kartonpack Rt.-nek a Pannonplast-részvényvásárlás fedezetére kötött kölcsönszerződésből adódó kötelezettsége megszűnt a Britton Kft.-vel szemben – áll a közleményben. Ezzel a Britton közvetlen tulajdona 12,12 százalékra nőtt a Pannonplastban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik