Belföld

Pannonplast – műanyagból valódi balhé

admin

2003. 06. 25. 15:22

A Kartonpack sietősen eladta Pannonplast-részvényeit. Az ügylet nyomán sem lett azonban tisztább a PSZÁF elnökének megveretése nyomán reflektorfénybe került ügy.

A Pannonplast-ügy azt követően pattant ki, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) súlyosan bántalmazott elnöke,

Szász Károly még a kórházban azt mondta: megveretése összefüggésben lehet a felügyelet Pannonplastot érintő határozatával. Miután Szász Károly személye tavaly, a kormányváltást követően politikai támadások kereszttüzébe került, a kijelentés nyomán most elszabadultak a politikai indulatok.

Veszteséges a műanyagholding

Az IAS alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint Pannonplast az év első három hónapjában 5,77 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 23,4 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év hasonló időszakában. A nettó veszteség 350 millió forint volt, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban még 179 millió forint nettó profitot termelt a műanyagipari holding.

A titokzatos nagybácsi


A PSZÁF ominózus határozata szerint a felügyelet a Kartonpack, a Britton Capital és a Pevdi cégeket marasztalta el a Pannonplast feletti irányítás megszerzésének körülményei miatt. A PSZÁF a befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Britton Capitalt, öt és félmillió forintos büntetést szabott ki a Pevdi Kft.-re.


A nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát egyébként a Pannonplast egyik részvényese kérte a felügyelettől még 2003 áprilisában. A határozat egyik legérdekesebb pontja ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a befolyásolás vásárlását, egy a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás tette lehetővé.


 Fejcserés ködösítés

Az elmúlt hetekben vezetőváltás zajlott a Pannonplastnál. Az általános vezérigazgató-helyettesnek, Várhegyi Miklósnak közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonya június 13-án. Egyúttal a Pannonplast Rt. igazgatósága július 1-jével új vezérigazgatót is kinevezett, Illéssy János személyben. Míg a jelenlegi vezérigazgató, Fehér Erzsébet – akit a legutóbbi közgyűlést követően az igazgatóság elnökévé választottak – június 30-áig marad hivatalában.  

A fantomcég színre lép


A határozat és a politika botrány nyomán kibontakozó képet jelentősen árnyalta a Világgazdaság szerdai cikke. E szerint a lap birtokába jutott dokumentumok arra utalnak, hogy a Pannonplastban részesedést szerző Britton olyan kereskedelmi képviselettől kapta a felvásárláshoz szükséges pénz jelentős részét, mely jog szerint nem is létezhetne, hiszen az általa képviselt írországi cég évekkel ezelőtt megszűnt.


A lap információi szerint az ír Montrade vállalat 2000 decemberében megszűnt, kereskedelmi képviseletét azonban csak ez év március 19-én törölték a cégbírósági nyilvántartásból. A Britton viszont ezen a kereskedelmi képviseletén keresztül értékesítette a nagyváradi Lotus Plazaban lévő részesedésének egy részét.


A Montrade-képviselet több száz millió forintos vételárat fizetett. Ezzel kapcsolatosan Mészáros János, a Britton ügyvezetője úgy nyilatkozott: szerinte a tranzakció azt igazolja, hogy nem szorultak állami tulajdonú cég forrásaira, miként azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábban vélelmezte. A titokzatos állami tulajdonú vállalatot, amely a PSZÁF szerint a Pannonplast-felvásárláshoz a forrást biztosította volna, az Állami Autópálya-kezelő Rt.-vel azonosították a lap szerint, ám Bitvai Miklós vezérigazgató cáfolta, hogy közvetlenül támogatták volna a felvásárlásban részes cégeket.


Gyorsan megszabadultak a kínos papírtól


Nem ez volt az egyetlen szerdai hír a Pannonplasttal kapcsolatosan. A Kartonpack Rt. igazgatósága ugyanis úgy határozott, hogy a Pannonplast-tulajdonszerzés körül kialakult vitás helyzet miatt értékesíti a tulajdonában lévő Pannonplast-részvényeket – áll a társaság közleményében, amelyet szerdán tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.


A Kartonpack Rt tőzsdei kereskedelmen kívül értékesítette a tulajdonában lévő összes, összesen 215 ezer darab Pannonplast részvényét. A vételár részvényenként 1500 forint volt. A Brittonnak 61,77 százalékos tulajdonhányada vana Kartonpack Rt.-ben. Az adásvételt követően a Kartonpack Rt.-nek a Pannonplast-részvényvásárlás fedezetére kötött kölcsönszerződésből adódó kötelezettsége megszűnt a Britton Kft.-vel szemben – áll a közleményben. Ezzel a Britton közvetlen tulajdona 12,12 százalékra nőtt a Pannonplastban.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.