Belföld

Megkezdődött a keszthelyi hattyúk áttelepítése

Megkezdődött a keszthelyi hattyúk befogása és áttelepítése, az első napon hat madarat "gyűjtöttek be" a strandról - mondta el szerdán az MTI-nek a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. strandrészlegének vezetője.

A városi strandon fürdőzők védelmében kell a mintegy 60-70 hattyút befogni. A túlszaporodott, nemkívánatossá vált nagytestű madarak különböző helyekre, elsőként Békés megyei halastavakba kerülnek, de jut belőlük a büki golfpálya tavaira is, hogy ott a továbbiakban díszmadárként szolgáljanak. – közölte Kóczián Miklós.

A hattyúk befogását a fenékpusztai madártani tábor résztvevői végzik. A sekély vízben kihúznak egy 60 méter hosszú hálót, amely mellé 7-8 méterenként egy “hattyú-hajtó” áll, majd a tópart felé szorítják a madarakat.

Az elsőként befogott hat hattyú ideiglenesen a fenékpusztai madártáborba került, ahonnan Békésbe telepítik át a vezértollaitól megfosztott, emiatt egy ideig repülni képtelen madarakat – közölte a strandrészleg vezetője. A keszthelyi hattyú-áttelepítésre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park adott engedélyt.

Annak ellenére, hogy hazánkban a védett madarak közül kivonták a hattyút, mert a Balatonnál túlszaporodott és veszélyezteti a tó élővilágát, a fajjal kapcsolatos minden tevékenységhez engedélyt kell kérni. A fürdőzőket elsősorban a hattyúk nyári vedlése során elhullajtott tollai, valamint a strand vizét bepiszkoló ürülékük zavarja. A Nyugat-Európából érkező hattyúk 1980-ban jelentek meg a Balatonnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik