Belföld

A létminimumon – tavaly egy főre havi 33,9 ezer forintot jelentett

Tavaly a létminimumérték egy főre jutó havi összege átlagosan 33,9 ezer forint, míg a Magyarországon tipikusnak tekinthető, vagyis két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás esetében 125,013 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint.

Egy évvel korábban Magyarországon a két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás esetében a létminimum havi értéke 114 ezer forint volt, az egy főre jutó havi átlagos érték pedig 30,9 ezer forint. A tavalyi átlagos, egy főre számított létminimumérték a háztartások típusaitól függően a 27 és 43 ezer forint közötti sávban szóródott.

A KSH szerint az aktív korú személyre, közepes fizikai igénybevételre számított élelmiszer-normatívák megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek. A létminimumérték Magyarországon tavaly ennek az élelmiszer-normatívának a 2,7-szerese volt.

A nagyon szűkös megélhetési szinthez a lakosság legkisebb jövedelmi ötödének háztartásai egy főre 21,3 ezer forintos, míg a náluk több mint négyszer nagyobb jövedelemmel rendelkező, a legmagasabb jövedelmű ötödbe tartozó háztartások 41,9 ezer forintot véltek szükségesnek.

A KSH számításaiban azoknak a háztartásoknak a javak és szolgáltatások teljes körére kiterjedő, tényleges fogyasztásából indul ki, amelyek élelmiszer-fogyasztása hasonló a tudományosan meghatározott élelmiszer-alapnormatívához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.