Belföld

Újabb EU-vizsgálatok Ausztria ellen

Az urópai Unió Bizottsága két ügyben indította meg a vizsgálatot Ausztria ellen: szerződésszegési eljárást kezdeményezett, amiért Tirol augusztus 1-től egy autópálya-szakaszról ki akar tiltani bizonyos áruféleségeket szállító kamionokat, és vizsgálatot kezdett a Bank Burgenland átszervezése ügyében, hogy nem volt-e meg nem engedett állami segítség.

Tirol több különféle tilalmat hirdetett meg, így június 1.óta a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok nem közlekedhetnek 22 órától másnap hajnali 5 óráig - az éjszakai tilalom kérdését azonban az EU bizottsága még vizsgálja. Tirol arra a törvényre hivatkozik, amelynek értelmében korlátozni kell a forgalmat, ha a káros anyagok kibocsátása túllép bizonyos mértéket. Hubert Gorbach osztrák közlekedési miniszter többször a törvényekkel összhangban állónak minősítette a tiroli tilalmat, sőt vasárnap jelezte: szóba kerülhet annak kiterjesztése Vorarlberg és Salzburg tartományokra is.

A tiroli intézkedések összefüggnek az úgynevezett tranzit-megállapodással, amelyet csatlakozásakor kötött Ausztria az EU-val, amelyet azonban az unió nem szívesen újít meg, amikor év végén lejár a szerződés.

Az osztrák félnek a Bizottság bírálatára egy héten belül válaszolni kell, bár ezt a Bizottság már májusban is kérte. Brüsszel abból indul ki, hogy ha az eljárás során kiderül, hogy a tilalmak sértik a közösségi jogot, Tirol eltekint tőlük. Ha mégsem, a Bizottság két ízben figyelmeztetheti az osztrák tartományt, s csak azután fordulhat az Európai Bírósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik