Belföld

Több mint egymillióan élnek halmozott szegénységben

A legfrissebb adatok szerint az ország lakóinak 12-13 százaléka él halmozott szegénységben. Az ENSZ és az MTA Világgazdasági Kutatóintézete ötödik alkalommal készít felmérést az ország „humán fejlettségéről" (hivatalos rövidítése: HDI), azaz a magyarországi szegénységről, amelyet kedden mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémián.

A Népszabadság beszámolója szerint a HDI egy mérőszámban összesíti a gazdaság teljesítménye mellett az adott országban várható élettartamot és iskolázottságot. E tekintetben a világranglista 35. helyén állunk; nagyjából ott, ahol a térség – hasonló múltat megélt – országai; Csehország a 33., Szlovákia a 36., Lengyelország a 37.

A tanulmány a 2000-es adatokból dolgozik, ám az elmúlt évek gazdasági növekedésével nem kerültünk jobb helyre, sőt ebben az időszakban a szegénységi rés, a legszegényebbek átlagtól való elmaradása ismét nőni kezdett – derül ki a Fóti Klára szerkesztette tanulmánykötetből. 1,2-1,3 millió ember él ma halmozottan rossz körülmények között, tehát a szegénység öt formája közül – jövedelmi, szubjektív, fogyasztási szegénység, lakás vagy lakásfelszerelésben megnyilvánuló szegénység – legalább három jellemzi őket – számol be a tanulmány részleteiről a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik