Belföld

Finisben a nemi diszkrimináció elleni uniós tervezet

A munka utolsó fázisához érkezett az Európai Bizottság a nemi diszkrimináció elleni törvénytervezet megalkotásában. A jogszabály a média, a biztosítótársaságok és a reklámipar szereplőit igyekszik megrendszabályozni.

A készülő jogszabálygyűjtemény az EU szociális szabályozásának egyik legambiciózusabb darabja – írja a tervezetről a brit Financial Times. A jogszabálytervezet többek között olyan televíziós programokat súlytana, amelyek sztereotípiákban mutatják be bármely nem képviselőjét, illetve olyan reklámokat igyekezne kiszűrni a programból, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi méltóságot, például szexuális tárgyként ábrázolják a női nem egy-egy képviselőjét.

A tervezet a biztosítótársaságokat sem kímélné: arra próbálná rákényszeríteni e szervezeteket, hogy a biztosítási díjak kiszámításakor ne vegyék figyelembe a biztosított nemét. Jelenleg a biztosítótársaságoknál bevett gyakorlat, hogy nők esetében magasabb kulcsokat számolnak fel kötelező gépjármű felelősség biztosítás, vagy casco esetén, de például alacsonyabb kulcsot használnak egészség- vagy betegbiztosítás során.

A bizottság munka- és szociális ügyekért felelős biztosa, Anna Diamantopoulou által jegyzett tervezet azonban nem csak a privát szektort érintené, hanem olyan állami intézményeket is, mint az adó- vagy a nyugdíjrendszerek.

Bár a szociális bizottság tervezete még belső tárgyalás alatt van, máris több oldalról érte támadás. Egyrészt az európai porondon lobbizó biztosítási ipar fejezte ki nemtetszését a tervekkel kapcsolatban, de a belső piacot és kereskedelmet felügyelő uniós bizottság is rögvest aggodalmainak adott hangot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik