Belföld

Eljárást indít az EU Ausztria ellen

admin

2003. 06. 24. 16:36

Az Európai Bizottság kedden úgy döntött, hogy szabálysértési eljárást indít Ausztria ellen, mert az Alpokban augusztus 1-jei hatállyal meg akarja tiltani bizonyos árufajták közúti szállítását nehéz kamionokon.

Az osztrák kormánynak mindössze egy hetet adtak, hogy meggondolja magát, illetve indokolja szándékát. A tiroli tartományi elöljáró május 27-én rendeletet adott ki, amely szerint augusztus 1-jétől az A12 autópálya Kundl és Ampass közti szakaszán nem közlekedhetnek olyan 7,5 tonna összsúlyt meghaladó tehergépkocsik, amelyek gabonát, rönkfát, parafát, követ, vas- és színesfém ércet, földet, törmeléket, gépjárműveket és utánfutókat vagy építkezési betonvasat szállítanak.

A tartományi elöljáró a légszennyezés csökkentésének céljával indokolt a tilalmat. A tilalom alól ugyanakkor kivonta a térségen belüli szállításokat, vagyis a tartományi székhelyre, Innsbruckba és onnan szabad nehéz teherautóknak is ezeket a rakományokat szállítaniuk a tartomány bármely pontjáról, így Kufsteinből és Schwazból is. A tilalom tehát lényegében a külföldi átmenő teherforgalmat sújtja.

A bizottság rámutatott, hogy az osztrák tilalom sérti az unión belüli szolgáltatások szabadságát, annak is a piacra jutási szabályozását, továbbá az alapszerződés 28. pontját, az áruk szabad mozgását. A bizottság figyelmeztette az osztrák hatóságokat: kétli, hogy a tervezett intézkedés arányban állna a kinyilvánított céljával, az alpesi levegő minőségének javításával, és mivel sürgős dologról van szó, egy hetet adott a rendelet érvénytelenítésére. Ellenkező esetben megindítja az eljárást Ausztria ellen.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.