Belföld

Viharban a magyar forint – osztrák hírügynökségi értékelés

A jelek szerint a valutaspekulánsok kedvelt játékszerévé vált az utóbbi időkben a magyar forint: a Magyar Nemzeti Banknak idén már többször interveniálni kellett a devizapiacon, s meg kellett húzni, vagy engedni a gyeplőt, hogy tompítsa a forintárfolyam kiugrásait, s az irányadó kamat legutóbbi, mind időpontját, mind mértékét tekintve meglepő emelése nyomán a szakértők azt remélik, hogy a forint a jelenlegi árfolyamon - 1 euró = 260 forint - nyugodtabb vizekre ér - írta hétfőn az osztrák APA hírügynökség.

“Legfőbb ideje lenne a megnyugvásnak, de a piac jelenleg nagyon védtelen a nagyobb ingadozásokkal szemben” – mondta hétfőn egy devizakereskedő az APÁ-nak, s úgy vélte, nehezen felbecsülhető, hogy véget ért-e a spekulációs szakasz. Különösen a Magyarországon kívüli bankok most olyan spekulatív pozíciókkal kereskednek, amelyet a forintpiac ebben a nagyságrendben nem visel el – mondta.

A hírügynökség ismertette az MNB idei beavatkozásait, majd azt írta: piaci szakértők a legutóbbi eseményekben annak a jelét látják, hogy a kormány és az MNB hosszabb ideje tartó parázsló konfliktus után megállapodott abban, hogy gyengébb forint-árfolyammal tart az euró-térség felé. (Magyarország az Európai Unióhoz való, 2004. május 1-én esedékes csatlakozással egyidejűleg akar csatlakozni az egységes rendszerhez /EWS-2/, amelyben az államoknak az euró nevezetése előtt a maastrichti kritériumok alapján bizonyítaniuk kell.)

Marie-Louise Burkart, a Raiffeisen Zentralbank elemzője kifejtette: “Magyarország nem akar erős árfolyammal az EWS-2-höz csatlakozni. Őszre várják azt a stratégiai papírt, amelyben a kormány és az MNB előre láthatólag konkrétabb elképzeléseket publikálnak Magyarország euró-ambícióiról.

Burkart arra számít, hogy a forint egyelőre 260-265 közötti árfolyamon ingadozik majd, s év végére számít arra, hogy egy euróért már csak 255 forintot kell majd fizetni. Ezzel az árfolyam éppen a kormány és az MNB által kívánatosnak tekintett 250-260 közötti sáv közepén lenne. Amennyiben azonban az árfolyam ezen a szinten stabilizálódik, Burkart újabb kamatcsökkentésre számít, mivel a kamatszint a megfogalmazása szerint “nem annyira rózsás” magyar növekedési kilátások miatt máris magasnak tűnik.

Günter Sucher, az Osztrák Gazdasági Kamara Kelet-Európa-szakértője arra mutatott rá, hogy a külkereskedelemre az árfolyam ingadozása várhatóan nem lesz tartós kihatással, noha Ausztria számára Magyarország külkereskedelmi partnerként a hetedik legnagyobb, s ezzel nagyjából egy szinten van Svájccal, az Egyesült Államokkal, vagy Franciaországgal. Sucher nézetét azzal indokolta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok nem függnek erősen a váltóárfolyamtól.

Walter Pudschedl, a BA-CA közgazdásza viszont arra mutatott rá, hogy a forint árfolyamának szeszélyei hosszú távon nem lesznek kihatással Magyarországra, mint gazdasági telephelyre. Pudschedl arra számít, hogy a helyzet megnyugszik, mivel sikerült elérni a magyar exportőrök tehermentesítését. A szakértő szerint az árfolyam ingadozásai “gyógyító sokkot” jelentettek, nem csupán a magyar felelős személyiségek, hanem sok piaci résztvevő számára is, mert a legutóbbi viharok nyomán a piacban tudatosult, hogy azért Magyarországon mégiscsak van bizonyos kockázat – mondta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik