Belföld

Viharban a magyar forint – osztrák hírügynökségi értékelés

admin

2003. 06. 23. 13:50

A jelek szerint a valutaspekulánsok kedvelt játékszerévé vált az utóbbi időkben a magyar forint: a Magyar Nemzeti Banknak idén már többször interveniálni kellett a devizapiacon, s meg kellett húzni, vagy engedni a gyeplőt, hogy tompítsa a forintárfolyam kiugrásait, s az irányadó kamat legutóbbi, mind időpontját, mind mértékét tekintve meglepő emelése nyomán a szakértők azt remélik, hogy a forint a jelenlegi árfolyamon - 1 euró = 260 forint - nyugodtabb vizekre ér - írta hétfőn az osztrák APA hírügynökség.

“Legfőbb ideje lenne a megnyugvásnak, de a piac jelenleg nagyon védtelen a nagyobb ingadozásokkal szemben” – mondta hétfőn egy devizakereskedő az APÁ-nak, s úgy vélte, nehezen felbecsülhető, hogy véget ért-e a spekulációs szakasz. Különösen a Magyarországon kívüli bankok most olyan spekulatív pozíciókkal kereskednek, amelyet a forintpiac ebben a nagyságrendben nem visel el – mondta.

A hírügynökség ismertette az MNB idei beavatkozásait, majd azt írta: piaci szakértők a legutóbbi eseményekben annak a jelét látják, hogy a kormány és az MNB hosszabb ideje tartó parázsló konfliktus után megállapodott abban, hogy gyengébb forint-árfolyammal tart az euró-térség felé. (Magyarország az Európai Unióhoz való, 2004. május 1-én esedékes csatlakozással egyidejűleg akar csatlakozni az egységes rendszerhez /EWS-2/, amelyben az államoknak az euró nevezetése előtt a maastrichti kritériumok alapján bizonyítaniuk kell.)

Marie-Louise Burkart, a Raiffeisen Zentralbank elemzője kifejtette: “Magyarország nem akar erős árfolyammal az EWS-2-höz csatlakozni. Őszre várják azt a stratégiai papírt, amelyben a kormány és az MNB előre láthatólag konkrétabb elképzeléseket publikálnak Magyarország euró-ambícióiról.

Burkart arra számít, hogy a forint egyelőre 260-265 közötti árfolyamon ingadozik majd, s év végére számít arra, hogy egy euróért már csak 255 forintot kell majd fizetni. Ezzel az árfolyam éppen a kormány és az MNB által kívánatosnak tekintett 250-260 közötti sáv közepén lenne. Amennyiben azonban az árfolyam ezen a szinten stabilizálódik, Burkart újabb kamatcsökkentésre számít, mivel a kamatszint a megfogalmazása szerint “nem annyira rózsás” magyar növekedési kilátások miatt máris magasnak tűnik.

Günter Sucher, az Osztrák Gazdasági Kamara Kelet-Európa-szakértője arra mutatott rá, hogy a külkereskedelemre az árfolyam ingadozása várhatóan nem lesz tartós kihatással, noha Ausztria számára Magyarország külkereskedelmi partnerként a hetedik legnagyobb, s ezzel nagyjából egy szinten van Svájccal, az Egyesült Államokkal, vagy Franciaországgal. Sucher nézetét azzal indokolta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok nem függnek erősen a váltóárfolyamtól.

Walter Pudschedl, a BA-CA közgazdásza viszont arra mutatott rá, hogy a forint árfolyamának szeszélyei hosszú távon nem lesznek kihatással Magyarországra, mint gazdasági telephelyre. Pudschedl arra számít, hogy a helyzet megnyugszik, mivel sikerült elérni a magyar exportőrök tehermentesítését. A szakértő szerint az árfolyam ingadozásai “gyógyító sokkot” jelentettek, nem csupán a magyar felelős személyiségek, hanem sok piaci résztvevő számára is, mert a legutóbbi viharok nyomán a piacban tudatosult, hogy azért Magyarországon mégiscsak van bizonyos kockázat – mondta.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.