Belföld

Mátyás király az élen, Hitler a hatodik

A középiskolások sorrendben három kedvenc történelmi személyiségüket jelölhették meg azon a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) által végzett országos kutatáson, melyen 414 középiskola 26 ezer 678, 10-12. osztályos diákja vett részt.


A súlyozott átlag szerint Mátyás király végzett az élen 38 százalékkal, akit az első hatban az alábbi személyek követtek: Napóleon (24%), Kossuth (23%), Széchenyi (22%), Szent Isván (19%), Hitler (9%).

Pontosan kimutatható, hogy azok a történelmi személyek dominálnak az egyes évfolyamokon, akikkel éppen az adott tanévben foglalkoznak a középiskolások. A 10. osztályosok körében Mátyás 48 százalékot ért el (abszolút évfolyamcsúcs), míg a 11-esek körében Napóleon 30 százalékra jött fel, majd a 12-eseknél visszaesett.

Megdöbbentő, hogy Hitler népszerűsége már a 10. osztályosok körében is jelentős (7%), de a 12. osztályosoknál tetőzik (12%). Azon diákok körében pedig, akik a katonai és rendvédelmi pályát jelölték meg továbbtanulási szakirányként, eléri a 20 százalékot. A műszaki és informatikai szakcsoportba felvételizők körében haladja meg még a középátlagot (11%).
A reformkor két nagy alakja, Széchenyi és Kossuth között nincs jelentős eltérés, viszont a kiegyezés apja, Deák Ferenc csak a 10. helyen végzett. Julius Cézár lett a harmadik a külföldi történelmi személyiségek között, így a külföldi dobogóra csak diktátor került. Horthy Miklós, Lenin és Sztálin pedig nem került be az első húszba. A kutatás adatait a Marketing Centrum dolgozta fel. További részletek, a kedvenc költők, írók és szépirodalmi művek listája megtalálható a www.fisz.hu portálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik