Belföld

Az M5-ös sztráda díjai átlagosan 4 százalékkal nőnek júliustól

Az M5-ös sztráda díjai átlagosan 4 százalékkal nőnek júliustól 1-től - mondta az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. szóvivője az MTI-nek hétfőn.

A júliusi díjemelésnél is a várható idei infláció mértékétvették alapul – költe Garai Valéria. “A díjemelés mértékét korlátozza az AKA és a magyar állam közötti koncessziós szerződésben található díjképlet, ám a félévente automatikusan emelkedő díj ezt a felső korlátot nem szokta elérni” – tette hozzá. Garai Valéria, az M5-ös autópálya továbbépítésével kapcsolatban elmondta: a társaság fenntartja korábbi elképzelését, és élni szeretne 2003. december 31-én lejáró opciós jogával, a Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakasz továbbépítésére. Erről várhatóan szeptemberben hoznak döntést, a magyar állammal folyamatban lévő tárgyalások függvényében, amelyben a magyar állam az egységes sztráda matrica M5-ösre történő kiterjesztését, illetve az autópálya minél hamarabbi továbbépítését szeretné elérni

Az AKA döntése értelmében júliustól a kedvezménnyel nem rendelkező személygépkocsival közlekedőknek például Budapesttől Kecskemétig a mostani 2.220 helyett 2.310 forintot kell fizetni, a fővárostól Kiskunfélegyházáig autózók díja pedig a jelenlegi 3.120-ról 3.250 forintra nő. A nehézgépjárművek tarifája a főváros és Kecskemét között 6.880-ról 7.160-ra emelkedik, míg a teljes M5-ösön a mostani 9.680 forint helyett 10.070-et kell fizetni majd.

Garai Valéria megerősítette, hogy az autópálya használók kedvezmény rendszere nem változik. E szerint a gyakori úthasználóknak, egy hónap alatti 8-15 út esetén 10 százalék, míg az ötödik kedvezményes kategóriában 41 utazás fölött 20 százalék kedvezményt írnak jóvá a speciális műanyag kártyával rendelkező autós számláján. Hozzátette: továbbra is 15 százalékos kedvezménnyel közlekedhetnek az M5-ösön a legnagyobb magyarországi járműparkkal – mintegy 1.500 teherautóval – rendelkező Hungarocamion-Volán Tefu teherautói, míg a többi jelentősebb fuvarozó vállalattal, ennél kisebb mértékű, egyéni kedvezmény rendszerben állapodott meg az AKA Rt.

Változatlanul kevesebbet – a teljes ár csaknem felét – kell fizetnie az M5-ös használatáért a helyi lakosoknak, és a nagykőrösi úti Nagybani piac beszállítóinak és kereskedőinek. Ez utóbbiak mintegy 20-30 százalékos kedvezményben részesülnek a listaárhoz viszonyítva – hangsúlyozta az AKA Rt. szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik