Belföld

A humánerőforrás kiemelt szerepe a változásmenedzsmentben

A Dale Carnegie Magyarország vezetői képzési programját választotta a stratégiai szempontú szervezeti változások humántámogatásához három magyar vállalat, az Axelero Internet Rt., az Erste Bank Rt. és a Zwack Unicum Rt. A vállalatok a strukturális fejlesztéseikkel az eredményesség növelését tűzték ki célul mind hosszú, mind rövidtávon.

Budapest, 2003. június 23.: A közelmúltban három, a maga piacán meghatározó szerepet betöltő magyar vállalat választotta a Dale Carnegie Magyarország képzési programját szervezeti változásaik támogatásához. Mindhárom esetben az eredmény növelését, a hatékonyság fokozását célozták meg, s a társaságok vezetői úgy ítélték meg, hogy a változásmenedzsmentben kiemelt szerepe van a humán erőforrás képzésének.

A képzésekben a cégek közép- és felső vezetői vesznek részt. A tréningek amellett, hogy a stratégiai szempontok alapján kialakított vezetési struktúrához való illeszkedést támogatják, rövidtávon is jelentkező előnyöket eredményeznek: a Dale Carnegie Magyarország képzési programját választó cégek a 2003. évi üzleti terveik támogatását is várják az együttműködéstől.

„Azoknak a képzési programjainknak, amelyek a változásmenedzsmentet támogatják, kiemelt célcsoportját képezik a közép- és felsővezetők” – mondta Kiss Gábor, a Dale Carnegie Magyarország ügyvezető igazgatója. „A szervezeti változásokat követően a lehető leghamarabb érdemes megkezdeni a vállalat kulcsembereinek a beillesztését az új struktúrába. Egy új struktúra új kompetenciákat és a belső együttműködés új formáit hozza magával, és ez változási kényszert jelent a szervezetben dolgozók számára is. Egy cég azért változtat a működési szerkezetén, hogy eredményesebb legyen: ha támogatást kap a humán erőforrás és ezáltal gyorsul a változásokhoz való igazodás, akkor már rövidtávon is jelentkeznek a pozitív hatások.”

Az Axelero, az Erste és a Zwack esetében a humánképzés legkorszerűbb irányzata valósul meg: a képzések már nem elszigetelten kezelik a személyeket, hanem igazodnak a személyt foglalkoztató vállalat stratégiájához, s a képességek fejlesztésének irányt szab az, hogy ki milyen szerepet tölt be a saját szervezetében.

Az Axelero Internet Rt-nél 45 közép- és felső vezető vesz részt az Axelero Vezetői Akadémia nevet viselő képzési programon. A Dale Carnegie Magyarország által lebonyolított program célja olyan vezetők képzése, akik alkalmasak a megnövelt eredményt célzó üzleti terv megvalósítására.

„A 2003-as esztendő igazi mérföldkő lesz a cég számára” – nyilatkozta Vörös Sándor, az Axelero humán erőforrás igazgatója. „A 2003-as évben eddig nem látott piaci összefogás jött létre az Internet elterjedésének gyorsítására, amely számunkra is jelentős feladatokat hoz.”

Az Axelero Vezetői Akadémia első fázisában az Axelero és a Dale Carnegie Magyarország egy közös team-et hoznak létre, hogy újradefiniálják a vezetői kompetencia-profilokat az üzleti tervek és a stratégia alapján. A Vezetői Akadémia segítségével egységes vezetési kultúrát és vezetési alapelveket alakítanak ki a cégen belül, amely mind a kívülre ható, mind a belső döntési mechanizmust következetesebbé és hatékonyabbá teszi.

Az Erste Bank Rt. a fiókhálózati értékesítés hatékonyságának növelésével kívánja eredményét emelni már 2003-ban is. A programon a fiókvezetők és a bank központi részlegének lakossági üzletág vezetői vesznek részt, így a képzés összesen 91 főt érint. A fiókhálózati értékesítés növelését célzó program több részből áll, többek között a teljes személyi állományra kiterjedő teljesítményértékelési rendszert kívánnak bevezetni. A Dale Carnegie Magyarország által lebonyolított Fiókvezetői Akadémia célja, hogy a különböző vezetői szinteken a legmodernebb HR-rendszerek támogassák az Erste üzleti tervét.

„A Fiókvezetői Akadémia az Erste Bank Hungary Rt. részére a vezetőképzés alappillére”- nyilatkozta Tihanyi Gabriella, a bank HR igazgatója. „A 10 hónapos program, mely Empowerment tréninggel kezdődött, alapvető szemléletváltáshoz vezetett a résztvevők között. Az Akadémia képzései egyidejűleg gyakorlatban alkalmazható, vállalati szinten egységes és modern vezetői eszközrendszert bocsát a fiókvezetők rendelkezésre. A Fiókvezetői Akadémia az egységes szemlélet kialakításával a bank stratégiai céljainak elérését támogatja. Az Erste Bank célja, hogy az Akadémián végzett fiókvezetők napi munkájukat elkötelezetten, motiváltan és hatékonyan tudják végezni.”

A Zwack Unicum Rt. a 2003. májusában végrehajtott kereskedelmi struktúraváltás támogatására választotta a Dale Carnegie Magyarországot. A humánképzés egy átfogó stratégiai fejlesztési terv keretében valósul meg, és a vezetői szintek mellett a kereskedelmi képviselők is részt vesznek benne, a képzés összesen 90 főt érint.

A szervezeti változás egyben a tevékenységek átcsoportosítását is jelenti, és ennek megfelelően alakítják át a vezetői hatásköröket és az ügyfélkapcsolatokat. A Zwack új kapcsolatépítési és értékesítési módszereket dolgoz ki úgy, hogy közben megőrzi a jelenlegi értékesítési tudást, és ennek a gyakorlatba történő átültetését segíti elő a Dale Carnegie-s program.

„A programnak – amelyre a Dale Carnegie-vel szerződtünk – a gerince a kereskedelmi szervezetünk átalakulásának humánoldali támogatása” – mondta Dr. Segesváry Gábor HR-igazgató. „A kereskedelmi felső- és középvezetés, valamint a képviselők munkái szervesen egymásra épülnek, s biztosítanunk kell a szervezeten belüli hierarchikus, ill. horizontális összehangoltságot. A program fontosságát továbbá abban látom, hogy kialakítjuk az egyéni és a közös elkötelezettséget, amely a kereskedelmi szervezetben minden szinten fontos feltétele az eredményességnek.” 



A Dale Carnegie Magyarország 1989-ben alakult a Dale Carnegie Training franchise partnereként. A magyar leányvállalat a Dale Carnegie teljes szolgáltatási palettáját, valamint a helyi igényekre kifejlesztett, speciális programokat kínálja Magyarországon. A vállalat legismertebb magyarországi referenciái: Westel Mobil Távközlési Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt., ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt., Axelero Internet Szolgáltató Rt., Erste Bank Hungary Rt., Union Biztosító Rt., Zwack Unicum Rt.


További információ

Oláh Csilla
Heller Communications
Tel: 20 436 7101

Sebők Péter
creativeservices
Tel: 20 932 7475

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik