Belföld

Felfüggesztik a Swissair utódjának részvényeit

A Swiss International Air Lines részvényeinek kereskedelme hétfőn és kedden szünetel a zürichi értéktőzsdén, a társaság kérésére.

Fellélegezhetett a hét végén a Swiss légitársaság vezérkara: a 2001-ben tönkrement, nagy hagyományú jogelőd, a svájci nemzeti légitársaság, a Swissair elkerülte az utólagos csődöt, ugyanis jogerőre emelkedett az úgynevezett hagyatéki szerződés a kiegyezésekről.

Ehhez az kellett, hogy senki ne emeljen kifogást az ellen, hogy az új Swiss légitársaságban halmozták fel a Swissairrel szembeni követeléseket. Karl Wüthrich csődgondonok, aki a svájci Küsnachtban bejelentte a hivatalos végzést, hangsúlyozta: a szerződés kötelező mind az azt támogató, mint az azt elutasító hitelezők számára – olvasható a Világgazdaságban.

Az MTI arról számol be, hogy a cégnél még májusban közölték: a légiközlekedés továbbra is sanyarú helyzete miatt az idén 600 millió svájci frank költségcsökkentést kell elérniük. Sajtójelentések szerint háromezer állás megszüntetése várható, és a hosszú járatú flottát 18 repülőgépre csökkentik a jelenlegi 26-ról.

A Swiss pénteken 8,35 svájci frankon zárt, 2,58 százalékkal drágábban a csütörtöki 8,14 frankos zárónál. Idén 23,50 és 2,55 svájci frank között változott az ára, az év eleje óta 60,24 százalékot vesztett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik