Belföld

Argentína terített – az IMF nem követel lehetetlent

Argentína összesen 102,7 milliárd dollárnyi adósság megfizetésével áll késedelemben - közölte vasárnap a Clarín című lapnak nyilatkozva az argentin pénzügyminiszter.

Ez az első alkalom, hogy magas rangú argentin politikus nyilatkozik azon kötvények értékéről, amelyek fizetését Argentína 2001 decemberében leállította. Az adat nem tartalmazza azt a közel 50 milliárd dollárt, amellyel Argentína a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és más nemzetközi szervezeteknek tartozik. Nielsen arra sem tért ki, hogy
mennyi papír van külföldiek kezében, illetve Argentínában.


Becslések szerint 50-60 milliárd dollárral tartozhat Argentína külföldieknek. Az eddigi legnagyobb átütemezett adósságállományhoz, Oroszország egykori 31,5 milliárd dollárjához képest Argentína számára 102,7 milliárd dollárnyi adósságot kellene átütemezni.


Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója szerint – aki hétfőn kezd
látogatást az országban, hogy az új elnök politikájáról tájékozódjon – Argentínának közép, vagy hosszú távon kellene megállapodásra jutni az IMF-fel. Mint az argentin sajtó képviselőinek utazása előtt hangsúlyozta: a valutaalap nem fogja egyik napról a másikra a lehetetlent követelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik