Belföld

Tuti tippek – autós nyaraláshoz

Mire érdemes odafigyelni, ha autóval indulunk nyaralni külföldre? Szinte csupa olyan dologra, amelyekkel a dolgos hétköznapokon is törődni kellene.

Az autóval nyaralni indulóknak mindenképpen érdemes ellenőrizniük az olaj, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjét. Nem árt a pótkerékre is vetni egy beható pillantást. 

Tanácsok hosszú távra 

Egy-egy hosszabb nyári kirándulás során a tikkasztó melegben a vezetők közel sem képesek a maximumot nyújtani. A német ADAC autóklub orvosi tanácsai szerint érdemes az utazást úgy időzíteni, hogy lehetőleg ne a legmelegebb napszakba tegyük meg a táv nagy részét. Emellett célszerű egy-két óránként néhány perces pihenőt beiktatni, mellyel nemcsak a monoton utazás törhető meg, hanem az elgémberedett testrészek keringése is javítható. 

Több okból sem érdemes gyorshajtással kihívni a sorsot. Egyrészt nagysebességű haladáskor fokozottabban kell koncentrálni, ami hosszabb úton rendkívül fárasztó. A kockázatvállalás csupán néhány perces előnyt jelent, ami egy zsúfolt hegyi szerpentinen nagyon hamar szertefoszlik. Ráadásul a külföldi hatóságok cseppet sem tolerálják a sebességtúllépést. Az európai bírságok sokszorosai a hazaiaknak. Ilyenkor sem csekk, sem hitelkártya nem működik, csak készpénzt fogadnak el, ennek hiányában gyakran előfordul, hogy valamilyen értékes tárgyat vagy magát az autót is zálogként lefoglalják.



















Európában érvényes sebességkorlátozások
Városban
Városon kívül
Autópályán
Ausztria
50 km/óra
100 km/óra
130 km/óra
Belgium
50 km/óra
90 km/óra
120 km/óra
Csehország
50 km/óra
90 km/óra
130 km/óra
Franciaország
50 km/óra
90 km/óra
130 km/óra
Görögország
50 km/óra
100 km/óra
120 km/óra
Hollandia
50 km/óra
80 km/óra
120 km/óra
Horvátország
50 km/óra
80 km/óra
130 km/óra
Lengyelország
60 km/óra
90 km/óra
110 km/óra
NagyBritannia
48 km/óra
96 km/óra
112 km/óra
Németország
50 km/óra
100 km/óra
130 km/óra
Olaszország
50 km/óra
90 km/óra
130 km/óra
Portugália
50 km/óra
90 km/óra
120 km/óra
Spanyolország
50 km/óra
90 km/óra
120 km/óra
Svájc
50 km/óra
80 km/óra
120 km/óra
Szlovákia
60 km/óra
90 km/óra
130 km/óra


Tőlünk nyugatra számtalan traffipax fürkészi az utakat, melyek többsége nem rendőrautóban, hanem fix helyen található. Ezért a leginkább száguldásra csábító szakaszokon mindenképpen érdemes betartani a sebességkorlátozásokat, melyek között nincs túl sok különbség Európa-szerte.

A környező országokban szinte mindenhol kötelező az autópálya-matrica. Semmiképpen ne feledkezzünk meg róla, mert hiányában példás büntetés vár az autósra. Ausztriában 400 és 4000 euró közötti büntetést kell fizetni, de Olaszországban sem jobb a helyzet. Korrumpálással felesleges próbálkozni, az Európában súlyosbító körülmény.





















Autópályadíjak
Kategória
10 napos
15 napos
Havi
Két hónapos
Éves

Ausztria
Személy- és tehergépkocsi 3,5 t össztömegig, lakókocsi
1920 Ft
5380 Ft
17 550 Ft

Szlovákia
Személy- és tehergépkocsi 3,5 t össztömegig
700 Ft
4200 Ft
Csehország
Személy és tehergépkocsi 3,5 t össztömegig
900 Ft
1800 Ft
7200 Ft
Németország
változatlanul nem kell fizetni az autópályákon
Olaszország
Számos autópálya-szakasz, valamint néhány alagút használata díjköteles. Körülbelül 5 euró 100 kilométerenként az autópályadíj, amelyet lehet hitelkártyával is fizetni.
Franciaország
Az autópályák nagy része, néhány alagút és híd, valamint a Csatorna-alagút használata díjköteles. Autópályákon és gyosforgalmi utakon körülbelül 5 euró a díj 100 kilométerenként. Néhány díj személygépkocsival: a Párizs-Bordeaux szakasz 37 euróba kerül hozzávetőlegesen, a Mont Blanc-alagút pedig mintegy 23 euróba.
Svájc
A svájci autópályákon matricát kell vásárolni. Az éves matrica 27 euróba kerül, és 14 hónapig érvényes (december elsejétől január 31-éig). Az Alpok hágóin és alagútjain való átkelés is bennefoglaltatik az éves összegben, vagyis a Gotthard-alagút és a Szt. Bernát-alagút is beleértendő ebbe. Éppen ezért, aki nem autópályáról érkezik az alagutakhoz, annak matricát kell vásárolnia. Az autók “bepakolása”, szállítása a Löschbergnél 16 euróba kerül, a Mont Blanc-alagút 23 euróba, a nagyobbik Szent Bernát (San Bernardino)-alagút pedig 17 euróba kerül.
Spanyolország
Öt autópálya-szakaszon vannak érvényben díjak, az alagutak és a hidak esetében is érvényesek. Városi autópályákon és városokat elkerülő szakaszokon ingyenesen lehet közlekedni Barcelonában, Zaragozában, Madridban és Valenciában. Száz kilométerenként az autópályadíj 4 euró.

Forrás: www.clevertanken.de, Autóklub


Az utazás előtt mindenképpen szerezzük be a kötelező biztosítást igazoló zöldkártyát, melyet a biztosítónktól kérhetünk. Ezenfelül érdemes kiegészítő utasbiztosítást is kötni, mely az esetleges kórházi számlát is fedezi. Több biztosítónál is elérhető a turista casco szolgáltatás, ami a nyaralás ideje alatt lopás és töréskár esetén nyújt kártérítést.


A turisták kedvelt nyaralóhelyeit sajnos a bűnözők is előszeretettel keresik fel. Soha nem szabad értékeket hagyni az utastérben, mert egy apró figyelmetlenség is megkeserítheti a vakációt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik