Belföld

Vajon melyik főszereplő hal meg az új Harry Potter könyvben?

Péntek délután már az órákat számolták a brit Harry Potter-hívők, akik közül sokan a boltok előtt táborozva várták a varázslótanonc történetének ötödik epizódját. Közben Londonban megerősítették, hogy már készül a hatodik könyv.

A példátlan szigorúságú titoktartás következtében a szombat hajnali hivatalos megjelenés előtti utolsó órákig nem terjedt el – legalábbis széles körben – a szakmában csak “Harry 5”-ként emlegetett új epizód, a Harry Potter és a Főnix Rend csattanója, jóllehet a titkolózás falán lopások és véletlen idő előtti árusítások okoztak repedéseket.

Joanne Rowling, a szerző a BBC-nek adott, csütörtök éjjel sugárzott interjújában annyit elárult, hogy az egyik főszereplő meghal. Mivel az interjúból ez a részlet már korábban nyilvánosságra került, a Potter-hívők azóta azt találgatják, hogy kitől kell búcsút venniük.

A londoni fogadóirodákat elözönlötték az erre szóló fogadási ajánlatok, de a cégek nem mernek nagy összegű fogadásokat felvenni, attól tartva, hogy a játékosok némelyike a hét elején ellopott csaknem 8 ezer kötetből esetleg előre tájékozódhatott (az első jelentésekben még 50 ezer ellopott példányról volt szó, de ezt később helyesbítették).

A két legnagyobb fogadóhálózat, a Ladbrokes és a William Hill semmiféle fogadást nem köt az új Harry Potter-könyvre. Az internetes Blue Square hajlandó ajánlatokat fogadni, de ez a cég is elutasított egy 20 ezer fontos tétet, mert felmerült a gyanú, hogy a játékosjelölt az ellopott könyvek egyikéből tudhatja a szerző által halálra ítélt szereplő kilétét – írta a Financial Times.

A Blue Square szerint a legtöbben Hagridra, a jóindulatú óriásra, illetve Dumbledore professzorra, a boszorkány- és varázslóképző szakiskola igazgatójára tippelnek. A William Hill egyetlen fogadási ajánlatot volt hajlandó felvenni. Valaki 21:1-es esély mellett 21 fonttal játszotta meg az a lehetőséget, hogy a sorozat majdani utolsó könyvéből kiderül: Dumbledore professzor és a gonosz Voldemort varázsló tulajdonképpen szövetségesek.

Az ötödik Harry Potter-könyvet, amelyet már szinte misztikus várakozás előz meg, Nagy-Britanniában szombat hajnalban, éjfél után egy perccel, a varázs fokozása érdekében az év legrövidebb éjszakájának közepén kezdik árulni. Sokan már pénteken letelepedtek a boltok elé; a nagyobb londoni könyváruházak némelyike külön árusítóhelyiséget rendezett be a Harry Potter-filmekből ismert helyszínek valamelyikének mintájára.

Joanne Rowling a BBC tévének adott interjújában elismerte, hogy már készül a hatodik könyv; ezt a nagy-britanniai főkiadó, a Bloomsbury pénteken nyilatkozatban megerősítette. Megjelenési határidőről egyelőre nem esett szó. Előzetes számítások szerint a “Harry 5” első kiadási hullámának elültével

Rowling 30 millió fonttal (11 milliárd forinttal) lesz gazdagabb. A szerző ugyanakkor tévéinterjújában cáfolta a The Sunday Times minden évben közzétett vagyonlistájának adatát, miszerint eddig 280 millió font (100 milliárd forint) vagyonra tett szert a példátlan sikerű sorozattal – ezzel megelőzné II. Erzsébet királynőt is a leggazdagabb britek rangsorában. Rowling nem közölte, hogy pontosan mekkora vagyona van, csak annyit mondott, hogy “280 millió fontom biztosan nincs”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik