Belföld

Vádemelési javaslat a vecsési számlagyár ügyben

Vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek a "vecsési számlagyár" néven ismertté vált, az államnak kétmilliárd forint kárt okozó, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények iratait a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

Az ORFK közleménye szerint a nyomozás során összesen 180 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, nyolcvan ember esetében a nyomozás iratait vádemelési javaslattal adták át a Fővárosi Főügyészségnek. A rendőrség adatai szerint 1997-2001 között működött a “vecsési számlagyár”, egyes cselekményeket szervezetten követték el, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

A tájékoztatás szerint az áfacsalási ügyben több elkövetői körhöz tartozó személyek bocsátottak ki számlákat fiktív – nehéz anyagi és egzisztenciális helyzetbe került emberek adataival alapított – cégek nevében, s ezeket a számlákat különböző gazdasági társaságok fogadták be.

A nyolcvan személy részben mint a fiktív számlákat befogadó cégek vezetői, részben pedig mint a fiktív számlák kiállításában és értékesítésében közreműködő személyek gyanúsíthatók adócsalás, csalás, közokirat-hamisítás bűntettével és közokirat-hamisítás vétségével. A 180 gyanúsítottnak összesen 937 rendbeli bűncselekményt róttak a terhére.

A nyomozás során beszerzett adatok és bizonyítékok alapján a vádemelés alapját képező fiktív számlák bruttó értéke 1 milliárd 673 millió 510 forint, a fiktív számlaérték adókihatása 574 millió forint, amelyből a nyomozás során 160 millió forint értékben sikerült a megtérülést biztosítani. A nyomozás során száz személy esetében közokirat-hamisítás elkövetésének alapos gyanúja miatt történt kihallgatás, mert a fiktív cégek alapításához a nevüket adták.

Velük szemben a nyomozást – tekintettel beismerő vallomásukra is – a cselekmény társadalomra veszélyességének csekéllyé válása miatt megszüntették, egyidejűleg ügyészi megrovásban részesítették őket.

A nyomozást még az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság (PNYI) jogelődjének, az APEH Bűnügyi Igazgatóságának (APEH BIG) egyik nyomozó szerve, a Budapesti és Pest Megyei Nyomozó Hivatal rendelte el 2000. szeptember 25-én, az APEH Észak-budapesti Igazgatóságának feljelentése alapján, egy budapesti lakos ellen, csalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt. A feljelentés előzménye volt, hogy az adóigazgatási vizsgálat 4,8 millió forint értékű általános forgalmi adó jogosulatlan visszaigénylését állapította meg.

Ehhez az alapügyhöz került egyesítésre egy másik, budapesti lakos ellen elrendelt nyomozás, amelynek során egy házkutatás alkalmával nagy mennyiségben találtak számlákat és bélyegzőket. Ezek ellenőrzése során merült fel a fiktív számlák készítésének alapos gyanúja, ezért a BRFK az ügynek ezt a részét 2001. február 12-én áttette az APEH Bűnügyi Igazgatóságára.

Az elkövetési értékre és a több megyét érintő illetékességi területre tekintettel az ügy nyomozása 2001. február 28-án az APEH Bűnügyi Igazgatósága Kiemelt Ügyek Főosztályára került. Az ügy a tavaly tavaszi országgyűlési választások előtt nagy nyilvánosságot kapott. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Központi Bűnügyi Igazgatósága azóta az ORFK szervezetébe integrálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik