Belföld

Tanulmányút – ausztriai mobil-posta nézőbe vitt a Magyar Posta 62 polgármestert

A Magyar Posta 1200 településen vezeti be a mobilpostai szolgáltatást. Több száz településen korábban nem kézbesítették a küldeményeket, az új rendszerben az ilyen helységekben élőknek is kézbesítik a küldeményeket és a mobilpostán feladhatják leveleiket, befizethetik a csekkeket.

Ahol megszűnik a postahivatal, ott pedig három lehetőség közül választhatnak az ott élők. Ezt tekinthette meg működés közben az ausztriai Burgenland tartományban 62 magyar kistelepülés polgármestere – írja a Népszava. Siegendorfban az önkormányzat, a posta és a gazdasági kamara közösen működteti a “Posta partner” szolgáltatóhelyet. Antauban a posta támogatásával a postai alapszolgáltatásokat működtető egységet, Wulkaprodersdorfban pedig azt figyelhették meg a vendégek, hogyan indulnak a környező településekre a mobilposta-járatok.

Kis Bank Lajos, Szentbalázs és Verpesz István Szalaszend polgármestere szerint, ha a mobilposta a Burgenlandban látottakhoz hasonlóan működik majd Magyarországon is, az elfogadható lesz az általuk képviselt települések számára is. Korábban mindkét településen reggel nyolctól délután félkettőig működött a postahivatal. A modernizációs program mintatelepülésein július 1-jétől bevezetett új rendszer szerint ezeken a “fix pontokon” csak délig tartanak nyitva.

Ezzel párhuzamosan működik majd a mobilpostai járat is. Gondot valószínűleg az idősebb generációnak jelent majd az egyébként még Bankomat pénzautomatával is fölszerelt mobilposta, mert ők nem igen használják a bankkártyát. A posta illetékesei azonban jelezték, hogy az első három hónap tapasztalatait értékelve, szükség esetén megerősítik nyugdíjfizetéskor a szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik