Belföld

Szaloniki csúcs – egy délelőtt a történelemkönyvbe

admin

2003. 06. 20. 07:54

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója az európai alkotmány tervezetéről szóló kerekasztallal folytatja munkáját. Szombaton öt balkáni ország képviselőivel tárgyalnak.

A péntek délelőtt alighanem a legnagyobb hatású szakasza a huszonöt európai kormány- és államfő háromnapos görögországi találkozójának: ez

lesz a csúcs csúcsa, három órában. Az európai alkotmány tervezetéről szóló kerekasztal ad először átfogó impressziót arról, mennyire is volt eredményes az Európai Konvent múlt héten befejeződött tizenhat hónapos munkája, mennyire hajlandók azonosulni az érintett kormányok az elfogadott szöveggel, melynek sorsáról végül is ők fognak dönteni az októberben kezdődő hosszú kormányközi egyeztetőfolyamat lezárásaként.

Praktikus kérdések

 

Miközben a jövőt vizionálják, az európai államférfiaknak olyan praktikus ügyekről is dönteniük kell, mint például arról, hogy Jean-Claude Trichet, a Francia Nemzeti Bank jelenlegi vezetője mikor veszi át az Európai Központi Bank irányítását Wim Duisenbergtől, miután ez elől elhárult minden akadály azzal, hogy a francia igazságszolgáltatás kimondta Trichet ártatlanságát a Crédit Lyonnais botrányában.  

Nagy meglepetések persze nemigen várhatók. Tudni lehet, vannak tagállamok, amelyek arra törekszenek, hogy minél kevesebbet változtassanak a kompromisszumok árán kialakult szövegen. Ilyen például Franciaország és Németország. Ahogy vannak olyanok is, amelyeknek feltett szándékuk újranyitni a vitát bizonyos, őket érzékenyen érintő témákban. Ilyen például Ausztria, Spanyolország és a frissen csatlakozók közt Magyarország számára az állandó elnök, illetve a Tanács összetételének és szavazási rendjének kérdése.

Európa vezetőit szorítja az idő. Nem csupán azért, mert aktuálisan három napjuk van kontinentális és globális jelentőségű kérdések eldöntésére. Hanem azért is, mert a valójában még csak körvonalazódó megoldásoknak működniük kell a távolabbi jövő problémáinak jelentkezésekor is. Ma azt próbálják meg kitalálni, miként lehet működőképes az Unió a jövő májusi bővítést követően, de holnap, szombaton délelőtt már a kapuk előtt türelmetlenül toporgó, újabb bebocsátásra várók, Horvátország, Szerbia-Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Albánia képviselőinek kell valamit mondaniuk, ami több az általánosság szintjén megmaradó biztatásnál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.