Belföld

Nyolc és fél év börtön a moszkvai túszdrámáért

A moszkvai városi bíróság pénteken első fokon 8 és fél évi szigorított börtönbüntetésre ítélt egy csecsen férfit, akit azzal vádolnak, hogy kívülről segítette a terroristákat a tavaly október 23. és 26. közötti moszkvai túszdráma során.

A vádirat értelmében Zaurbek Talhigov a biztonsági erők egységeinek az épület körüli elhelyezkedéséről tájékoztatta mobiltelefonon Movszar Barajevet, a Dubrovka színházat megszállva tartó csecsen terroristák parancsnokát. A vádlott és védője felmentésért fellebbez az orosz legfelsőbb bíróságnál a nem jogerős ítélet ellen, Talhigov ugyanis – vallomása szerint – csak segíteni akart a túszok kiszabadításában.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) még a túszdrámát lezáró október 26. hajnali kommandós roham előtt fogta el a férfit. Talhigov kihallgatásai során azt vallotta, hogy akkor ment ki a Dubrovka színházhoz, amikor meghallotta Aszlambek Aszlahanovnak, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma csecsen képviselőjének felhívását, hogy a moszkvai csecsen közösség tagjai vonjanak élő láncot az épület köré. Barajev telefonszámát a terroristák és Moszkva között közvetíteni próbáló Aszlahanovtól kapta.

Talhigov 7-8 alkalommal beszélt Barajevvel, és nem tagadja, hogy adott számára a vádiratban szereplő információkat. Elmondása szerint azonban ezt csak azért tette, hogy a túszejtők bizalmába férkőzzön. A vádlott az eljárás során beszámolt arról is, hogy közvetítésre kérte őt Aszlahanov mellett több újságíró, és egy holland állampolgárságú orosz férfi is, akinek felesége és gyermeke a terroristák fogságában volt. Emellett Talhigov is aggódott családja biztonságáért: hogy Barajev megbízzon benne, telefonon közölte vele hozzátartozói tartózkodási helyét.

Oleg Pankratov, a vádlott ügyvédje szerint védence olyan feszült idegállapotban volt a fentiek tükrében, hogy nem lehet felelősségre vonni elővigyázatlanságáért. A védő arra is rámutatott, hogy a bíróság elé csak egy, mégpedig a legterhelőbb került Talhigov és Barajev lehallgatott telefonbeszélgetései közül, és az FSZB megsemmisítette írásos vallomásait is, mondván: azokra nincs szükség. Az ügyész egyébként 10 éves büntetés kiszabását kérte Talhigovra.

Az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóház-robbantások óta a legsúlyosabb oroszországi terrorakció következtében 129 túsz vesztette életét, döntő többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt. Szinte mindegyik, a Nord-Oszt orosz musical előadása alatt foglyul ejtett személy, tehát több mint 700 ember szenvedett különböző fokú mérgezést. A hivatalos adatok szerint az akciót végrehajtó mind a 41 terroristával végeztek a biztonsági erők a színházban, de a túszejtés megszervezését magára vállaló Sámil Bászájev hadúr közlése szerint volt a támadók között olyan, aki meg tudott szökni a helyszínről és visszatért Csecsenföldre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik