Belföld

A magyarok 16 százaléka betegnek tartja magát

Akárcsak világszerte, Magyarországon is előkelő helyet foglal el a betegségek sorában a depresszió. "Dobogósak" vagyunk az öngyilkosok tekintetében is, annak ellenére, hogy két éve először csökkent a százezer főre számított öngyilkossági ráta – írja a Népszava.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által 12 ezer ember körében végzett reprezentatív felmérést. A megkérdezetteknek csupán 22 százalkára jellemző a jó közérzet és a pozitív életminőség. A megkérdezetteket leggyakrabban mozgásszervi, szív-és érrendszeri betegséggel, cukorbajjal, gyomor-és bélrendszeri betegséggel, depresszióval vagy allergiás tünetekkel kezelték.

A kutatók szerint az egészségi állapot önbecslése fontos mutató abból a szempontból, hogy az emberek hogyan élik meg saját egészségi állapotukat, de előre is jelezheti, miként fog változni egészségük. A megkérdezettek 16,5 százaléka rossznak vagy nagyon rossznak, 39,2 százaléka közepesnek, 43,8 százaléka pedig jónak, illetve kiválónak tartotta egészségi állapotát. Meghökkentő következtetése a felmérésnek: a vallásosság és az iskolai végzettség öszefüggésben van a betegségek kialakulásával.

Forrás: Népszava

Ajánlott videó

Olvasói sztorik