Belföld

Economist: az EU konvent tervezetének szemétben a helye!

admin

2003. 06. 20. 11:57

Súlyos bírálatokkal illette az Európa alkotmányos jövőjéről tanácskozó konvent tervezetét a The Economist, amely szerint a 200 oldalas dokumentumnak a szemétvödörben lenne a legjobb helye.

A vezető brit gazdasági-politikai hetilap legújabb száma – az uniós vezetők görögországi csúcstalálkozója elé időzítve – azt írta: bármely alkotmány legfontosabb feladata a hatalmi jogkörök szétosztása, és annak biztosítása, hogy az e hatalmi jogkörök gyakorlásával megbízott tisztviselőket és intézményeket ellenőrizni lehessen, ahogy az az amerikai alkotmánynak is központi eleme.

Az európai alkotmányozó konvent azonban nem sok energiát vesztegetett erre a kérdésre: a hatalmi jogkörök – vagy ahogy euronyelven nevezik: a kompetenciák – elosztása olyan halványan szerepel csak a tervezetben, hogy még a konvent tagjai sem tudják elmagyarázni, hogy mit is jelent az általuk kidolgozott szöveg – áll a The Economist pénteki szerkesztőségi kommentárjában.

A cikk szerint a 2001. decemberi laekeni deklaráció, amely életre hívta az alkotmányozó konventet, az elsődleges témakörök közé sorolta a hatalmi jogköröket és a szubszidiaritást, vagyis a politikai döntések minél “választóközelibb” szinten történő meghozatalának elvét; még az a lehetőség is felmerült, hogy egyes döntési jogokat visszatelepítenek az uniótól az egyes tagországok kormányaihoz. A konvent tervezetében ennek nyoma sincs, ehelyett valamiféle halvány megfogalmazás szerepel benne a széleskörű “megosztott kompetenciáról” – áll a The Economistban.

A tekintélyes folyóirat szerint az alkotmányos tervezet tele van “elfuserált kompromisszumokkal, anomáliákkal és abszurdumokkal”. A konvent meg sem próbált tartós alkotmányos rendezést kidolgozni, sőt ennek ellenkezőjét tette: a gyorsuló instabilitás tervét rakta le az asztalra.

A tervezetet most a kormányközi konferencia veszi kézbe. A dokumentumot az uniós kormányoknak pontosan annyi ideig kellene kezükben tartaniuk, amennyi ahhoz szükséges, hogy bedobják a legközelebbi szemétvödörbe. Sajnálatos módon azonban nem kétséges, hogy ehhez nem lesz meg a kellő idegzet; inkább “el fognak majd babrálni” a szöveggel, amelyet eléjük tettek. Ezért csak abban lehet bízni, hogy addig babrálnak vele, amíg nem sok marad az eredetiből. Az EU-nak ugyanis szüksége van egy alkotmányra, de biztos, hogy nem arra, amely a konvent erőfeszítéseinek eredményeként született – áll a The Economist cikkében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.