Belföld

Economist: az EU konvent tervezetének szemétben a helye!

Súlyos bírálatokkal illette az Európa alkotmányos jövőjéről tanácskozó konvent tervezetét a The Economist, amely szerint a 200 oldalas dokumentumnak a szemétvödörben lenne a legjobb helye.

A vezető brit gazdasági-politikai hetilap legújabb száma – az uniós vezetők görögországi csúcstalálkozója elé időzítve – azt írta: bármely alkotmány legfontosabb feladata a hatalmi jogkörök szétosztása, és annak biztosítása, hogy az e hatalmi jogkörök gyakorlásával megbízott tisztviselőket és intézményeket ellenőrizni lehessen, ahogy az az amerikai alkotmánynak is központi eleme.

Az európai alkotmányozó konvent azonban nem sok energiát vesztegetett erre a kérdésre: a hatalmi jogkörök – vagy ahogy euronyelven nevezik: a kompetenciák – elosztása olyan halványan szerepel csak a tervezetben, hogy még a konvent tagjai sem tudják elmagyarázni, hogy mit is jelent az általuk kidolgozott szöveg – áll a The Economist pénteki szerkesztőségi kommentárjában.

A cikk szerint a 2001. decemberi laekeni deklaráció, amely életre hívta az alkotmányozó konventet, az elsődleges témakörök közé sorolta a hatalmi jogköröket és a szubszidiaritást, vagyis a politikai döntések minél “választóközelibb” szinten történő meghozatalának elvét; még az a lehetőség is felmerült, hogy egyes döntési jogokat visszatelepítenek az uniótól az egyes tagországok kormányaihoz. A konvent tervezetében ennek nyoma sincs, ehelyett valamiféle halvány megfogalmazás szerepel benne a széleskörű “megosztott kompetenciáról” – áll a The Economistban.

A tekintélyes folyóirat szerint az alkotmányos tervezet tele van “elfuserált kompromisszumokkal, anomáliákkal és abszurdumokkal”. A konvent meg sem próbált tartós alkotmányos rendezést kidolgozni, sőt ennek ellenkezőjét tette: a gyorsuló instabilitás tervét rakta le az asztalra.

A tervezetet most a kormányközi konferencia veszi kézbe. A dokumentumot az uniós kormányoknak pontosan annyi ideig kellene kezükben tartaniuk, amennyi ahhoz szükséges, hogy bedobják a legközelebbi szemétvödörbe. Sajnálatos módon azonban nem kétséges, hogy ehhez nem lesz meg a kellő idegzet; inkább “el fognak majd babrálni” a szöveggel, amelyet eléjük tettek. Ezért csak abban lehet bízni, hogy addig babrálnak vele, amíg nem sok marad az eredetiből. Az EU-nak ugyanis szüksége van egy alkotmányra, de biztos, hogy nem arra, amely a konvent erőfeszítéseinek eredményeként született – áll a The Economist cikkében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.