Belföld

Bulgária integrációja egyre mélyül – véli a Moody’s

A bolgár gazdaság az idei év első negyedében 3,8 százalékkal bővült, ezzel meghaladva a tavalyi azonos időszak 3,4 százalékos növekedési ütemét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre 5,0 százalékos GDP-növekedést vár Bulgáriában, azzal a feltétellel, hogy a világgazdaságban is megindul a fellendülés. A bolgár kormány ennél kevesebbet, 4,8 százalékot valószínűsít.

A bolgár gazdaság tavaly 4,8 százalékkal bővült, jóval meghaladva a kormány 4,2 százalékos célkitűzését. Ez akkor elsősorban az export növekedésének volt köszönhető.

Két fokozattal javította június elején a bolgár szuverén adósosztályzatot a Moody,s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely szerint már látótávolságban van az ország EU-csatlakozása. A Moody,s az eddigi”B1″-ről “Ba2”-re emelte a devizakötvény-adósság, valamint a hazai valutában jegyzett államadósság besorolását. Ez más hitelminősítők listáján “B plusz”-ról “BB”-re történő felminősítésnek felel meg.

A Moody,s indoklása szerint egyre mélyül Bulgária kereskedelmi, pénzügyi és intézményi integrációja az Európai Unióval, ahogy közeledik a csatlakozás 2007-re valószínűsített időpontja. Emellett látványosan csökken a bolgár kormányra nehezedő adósságszolgálati teher, valamint az államadósságnak a bruttó hazai értékhez viszonyított aránya is a robusztus GDP-növekedés és az erősödő euró hatására, amelyhez a levát hozzákötötték.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik