Belföld

Sztrájk bénítja a BMW-t

A BMW konszern az elkövetkező hetekben leállítani kényszerül a gyártást müncheni és regensburgi üzemeiben a keleti német tartományokban tartott sztrájkok miatt, és figyelmeztetett, hogy a helyzet miatt felülvizsgálja a keleti tartományokban vállalt munkahelyteremtő elkötelezettségét.

A sztrájkok megszakították a BMW beszállítói láncának a folyamatosságát. Emiatt hétfőtől kezdődően a 3-as szériát gyártó müncheni és regensburgi üzemeit határozatlan időre leállítani kényszerül. Az intézkedés több ezer munkavállalót érint. A Dingolfing-i üzemet csak részlegesen érinti a sztrájk, mivel az ott beszerelésre kerülő alkatrészeknek csak egy hányada származik a keleti tartományokból. Leállások várhatóak a Landshut-i alkatrész gyártó és az osztrák Steyr motorgyárban is.

A BMW jelentős foglalkoztatónak számít a keleti német tartományokban. A nemrég átadott lipcsei üzeme jelenleg ezer főt alkalmaz amit a közeljövőben ötezerre terveztek emelni. A beruházás kezdeti fázisa 1,3 milliárd eurót emésztett fel. A BMW ezen kívül még Eisenachban egy présgépeket és szerszámokat gyártó üzemet tart fenn.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik