Belföld

Schröder óva inti a unióhoz csatlakozó országokat a túlzott várakozásoktól

A belépés után ki fognak józanodni azok a kelet-európaiak, akik túlzott nagy gazdasági elvárásokkal fordulnak az Európai Uniós (EU) csatlakozás felé - jelentette ki Gerhard Schröder német kancellár egy csütörtökön megjelent interjúban.

Gyakran túlbecsülik a 15 EU tag gazdasági képességét, amikor az újonnan csatlakozóknak adandó támogatásokról van szó – mondta a kancellár a Passauer Neue Presse című lapnak. Gerhard Schröder hozzátette: “Ha a várakozások nem felelnek meg a realitásoknak, az később problémát okozhat.” A német kancellár szerint el meg kell győzni a leendő tagállamok polgárait, hogy az európai közösséghez való visszatérés “nem merül ki az anyagi segítség nyújtásában, több annál”.

Schröder ugyanakkor nyilvánvalóvá tette: továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a hátrányos helyzetben lévő területeknek járó juttatásokat – amelyek fő kedvezményezettjei az EU déli tagországai – meg kell osztani az új tagokkal. “Németország azoknak az oldalán áll, akik az osztozkodást kívánják. A leendő tagoknak joguk van ehhez.” 2004. május elsején 10 új belépővel bővül a jelenleg 15 tagú Európai Unió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik