Belföld

Újra indult a termelés a Csepeli Fémmű Rt.-nél

Megindult a termelés a felszámolás alatt álló Csepeli Fémmű Rt.-nél csütörtökön reggel. A társaság felszámolója által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a munkák beindulásával 110 dolgozó foglalkoztatása oldódott meg, és remény van további 30-40 fő ismételt munkába állítására.

A Csepeli Fémmű Rt. korábbi közlése szerint a cég igazgatósága a 2003. február 7-i hatállyal kezdeményezte a társaság elleni csődeljárás megindítását. A társaság 2000-ben 445 millió forintos adózás előtti eredményt ért el, viszont 2001 második félévétől már számottevően romlott a gazdálkodás hatékonysága, 2002-ben a további gondok ellenére a bankok közreműködésével biztosítható volt a cég működése.

A világgazdasági recesszió hatására jelentősen csökkent 2001 második félévében, illetve 2002-ben a réz alapú félgyártmányok iránti piaci kereslet. Az erős forint tovább növelte a cég veszteségeit, ennek előző évi kihatásai 400 millió forintos veszteségben voltak mérhetők.

Az elmúlt év végén a Csepeli Fémmű öt finanszírozó bankja közül a legnagyobbik kivonult a cég finanszírozásából. A súlyos helyzetre tekintettel 2002 novemberében a menedzsment kidolgozta a válságból kibontakozás reorganizációs tervét, amelyet a piacon tapasztalható élénkülés jelei is alátámasztottak.

A terv alapján kezdeményezte a Fémmű egy banki konzorcium létrehozását, amelynek előmozdítása érdekében lépéseket tett újabb bank bevonására és költségvetési garancia biztosítására is. A cég ezen törekvései az előzetes biztató jelek ellenére sem vezettek sikerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik