Belföld

Fidesz-kampánylevelek – nem MSZP-t gyalázó röplapok?

Egy magyar kft. megrendelésére valóban német nyomdában készült a Fidesz tavalyi országgyűlési választások második fordulója előtt szétküldött kampányleveleinek egy része, amelyekről anno Kovács László azt feltételezte, hogy MSZP-gyalázó röplapok.

Tévedett is Kovács László, az MSZP elnöke, amikor a tavalyi választási kampányban azt az emlékezetes kijelentést tette, hogy a Fidesz-MPP “egy állami vállalat közreműködésével, külföldön az MSZP-t gyalázó röplapokat készített” – írja legfrissebb számában a HVG. A röplapok – valójában kampánylevelek – ugyanis nem az MSZP-t ócsárolták, hanem a Fidesz-MPP-t dicsérték. A 3,5 millió példányban terjesztett levelet Orbán Viktor akkori miniszterelnök írta alá, s a címzettek azon választókerületek lakói voltak, ahol a mandátumvadászat nem dőlt el az első fordulóban.

Helyes volt viszont Kovácsnak a külföldi nyomdára vonatkozó értesülése: a HVG információi szerint az Orbán-levelek egy része – több mint 700 ezer darab – Németországból, a Münchentől mintegy 60 kilométerre északnyugatra fekvő Augsburgból érkezett Magyarországra. Mégpedig a választóknak megcímzett borítékban (a név és lakcím a levél fejlécén is fel volt tüntetve), vagyis a magyar állampolgárok mint címzettek személyes adatai kikerültek az országból.

Nagy felhajtás a soproni határátkelőnél

Nagy felhajtás volt 2002. április 17-én este a soproni határátkelőnél: a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától az a parancs érkezett, hogy az Ausztria felől közeledő 11 teherautónak a lehető leggyorsabban túl kell esnie a vámvizsgálaton, a zökkenőmentes ügyintézést egy Budapestről leutazott ellenőrzőtiszt biztosította. A “röplapként” nyilvántartott vámáru – járművenként mintegy 65 ezer darab A4-es formátumú fideszes kampánycédula: Orbán Viktor április 18-ára dátumozott, “Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében” mottójú levele – feladója az augsburgi Intersystem GmbH, címzettje pedig egy salgótarjáni cég, a Jáge-System Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (JS) volt.

 A Jáge-System Kft.

Első látásra meglepőnek tűnik a fő tevékenységként porcelánnal, üveggel, tapétával és tisztítószerrel kereskedő, legfrissebb hozzáférhető mérlege szerint 2001-ben mindössze 530 ezer forint árbevétel mellett 1,8 milliós veszteséggel gazdálkodott családi vállalkozás – a tulajdonosok: Juhász János és felesége, az ukrán származású Juhász Galina – esetleges megbízása. A cég ügyletkori székhelye (ahová a vámpapírok szerint a 12 teherautó tartott) egy sorházi lakás Salgótarján kertvárosi részében. Néhány nappal később, 2002. április 20-án a JS Kft. – Juhászékkal együtt – Budapest közelébe, Szentendrére költözött.
A családnak egyébként régi a németországi nyomdászkapcsolata: az asszony vezette a nyomdaipari termékek gyártásával foglalkozó kissingi Systematic GmbH magyarországi kereskedelmi képviseletét. A JS Kft.-nek szállító augsburgi Intersystem sem idegen: 1998-ban alapította két német magánszemély, valamint Juhász Galina, aki a 26 ezer eurós jegyzett tőkéjű, tavaly 3,4 millió euró forgalmat elért, s a cégnyilvántartás szerint mindössze öt alkalmazottat foglalkoztató augsburgi cég legnagyobb tulajdonosa. Juhász Galina a HVG berlini tudósítójának érdeklődésére – üzleti titokra hivatkozva – nem adta ki a “megrendelőjét” (vagyis a saját résztulajdonában lévő JS-t).

A röplapkonvoj egyik járműve Ausztriában karambolozott, így a 12. teherautó csak április 19-én reggel – vagyis egy nappal a levél keltezése után, s ugyancsak egy nappal a kampánycsendet megelőzően – lépett be Magyarországra Kópházánál. Így érthető az a sietség, amellyel a kampánylevelek terjesztését vállaló Magyar Posta Rt. (MP) soproni igazgatósága megkezdte a kézbesítést. 

Utólag úgy tűnik, kár volt kapkodniuk a postásoknak: a párt nem fizetett a terjesztésért, máig arra hivatkozik, tavaly áprilisban túl sok levél nem jutott el a címzettekhez. Idén márciusban hozott elsőfokú döntésében a Fővárosi Bíróság kamatokkal együtt megítélte az MP-nek a 109 millió forintos kézbesítési díjat, elfogadva az alperes álláspontját, amely szerint a közönséges (nem ajánlott vagy tértivevényes) levelekért a posta nem felel. A Fidesz kitart igaza mellett, s – mint a HVG-nek a pártnál elmondták – a napokban megfellebbezte az ítéletet.

Kovács: elképzelhető, hogy MSZP-snek tűnő kiadványokat is nyomtattak

Kovács László, az MSZP pártelnöke a Népszava mai számában az ügyben úgy nyilatkozott, hogy már korábban ismerte a kamionok határátlépésének körülményeit, sőt arról is tudomása volt, hogy több magas rangú vámtiszt is elutazott Budapestről a különleges módon végrehajtott vámkezelés lebonyolítására.

Kovács szerint furcsa volt, hogy szúrópróbaszerűen sem engedtek felnyitni egyetlen ládát sem. Ráadásul a meghibásodott kamion rakományát a soproni postahivatal egyik teherautójára tették át és az ezt lefényképező riportertől még a filmet is elvették – tette hozzá a pártelnök, aki úgy gondolja: ezen információk tudatában nem volt alaptalan az a feltételezés sem, hogy az augsburgi nyomdában nemcsak Orbán Viktor levelét nyomtatták, de olyan röplapokat is, amelyek MSZP-kiadványnak látszottak. Ezek későbbi terjesztésével pedig meg lehetett volna vádolni a szocialistákat, hogy megsértették a kampánycsendet.

Népmesei elemekkel átszőve

– Ebben a történetben népmesei elemek keverednek. Legjobb emlékezetem szerint ugyanis két konvoj lépte át a magyar-osztrák határt. Az egyik azt a 3,8 millió Orbán Viktor által aláírt levéltömeget hozta, melyet a postának kellett kézbesítenie. A másik viszont az ál-MSZP-s röplapokat szállította – mondta a Népszavának Csáki György.

A Magyar Posta Rt. elnöke szerint a közúti baleset miatt az ál-MSZP-s cédulákat szállító konvoj késlekedhetett, mivel az Orbán Viktor szignálta levelek időben megérkeztek – azokat a soproni postaigazgatóság fogadta. E levelek miatt áll jelenleg perben a Magyar Posta a Fidesszel, ugyanis a 3,8 millió levélből 200-300 ezret nem tudott időben kézbesíteni, a Fidesz pedig így nem fizet. Mivel a Posta a szerződést szerdán kötötte a Fidesszel, péntek éjféltől pedig megkezdődött a kampánycsend, az ügyet intéző budapesti igazgatóság előre jelezte a pártnak, hogy nem biztos, hogy mindegyik levél eljut a címzetthez – a kontraktusban az is szerepel, hogy a célba nem érő levelek kézbesítési díját a Posta nem számlázza a Fidesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik