Belföld

Ausztria 176 millió eurót szán a Dunára

Ausztria az elkövetkező években 176 millió eurót költ a Duna medrének kiépítésére - jelentette be Helmut Kukacka osztrák közlekedési államtitkár csütörtökön az ennsi kikötő napjának előestéjén.

Kukacka a közleményben rámutat, hogy 170 millió eurót tesznek ki az építkezésekre – így a dunai kikötők bővítésére, a folyam medrének stabilizálására, kotrásokra és a navigációs rendszer fejlesztésére -, míg a fennmaradó összeget a tervek kidolgozására fordítják.

Az államtitkár hangsúlyozta: a fejlesztés célja, hogy a dunai hajózás megfelelő alternatívát nyújtson a vonathoz és a közutakhoz, s így a dunai vízi út hozzájáruljon a kelet-nyugati közlekedési tengely tehermentesítéséhez. A vízi út kapacitása még jócskán növelhető, s számítások szerint tudatos fejlesztéssel az idei 12 millió tonnáról 2015-re akár 30 millió tonnára is emelhető a folyón való szállítások volumene, míg a hajózás eddiginél szélesebb körű bevonásával az osztrák gazdaság becslések szerint évi 30 millió euró szállítási költséget takaríthatna meg.

A közlemény különösen fontosnak nevezte a Duna Bécs és Gabcikovo közötti kiépítését azzal a céllal, hogy egész évben használható hajózási vonalat hozzanak létre, továbbá az öt legfontosabb osztrák folyami kikötő logisztikai központokká való kiépítését.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik