Belföld

Agrárhitelek: 30,5 milliárdhoz nyújtottak garanciát

Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriuma által a múlt évre jóváhagyott kvótából az alapítvány 30,5 milliárd forint garantált hitelösszeghez nyújtott hitelgaranciát, készfizető kezességet - mondta beszámolójában Szabó Béla, a kuratórium elnöke csütörtökön Budapesten, az alapítvány nyilvános kuratóriumi ülésén.

Az elnök értékelve az elmúlt év teljesítményét elmondta: 2002 az alapítvány második legeredményesebb esztendeje volt, mert a csúcsot az előző, azaz a bázisév jelentette. Ahhoz képest az ügyek száma mintegy 22 százalékkal, a garantált hitelösszeg viszont csak 3,2 százalékkal volt alacsonyabb. Mindez azt mutatja a kuratóriumi elnök szerint, hogy az alapítvány eredményesen tevékenykedik, amit az is alátámaszt, hogy a múlt évben mindössze 38 hitelgarancia-kérelmet utasítottak el és csak 93 hitelgaranciát váltottak be, ez utóbbit mintegy 540 millió forint értékben. Ez 46 százalékkal marad el az előző évi kifizetéstől.

A kuratóriumi elnök szerint a kedvező körülmények eredményeként 2002-ben a beváltott garanciákra kifizetett összeg csak 22 millió forinttal volt nagyobb a beváltott garanciák fedezeteinek érvényesítéséből és a központi költségvetéstől igényelt viszontgarancia együttes összegénél. A mindenkori teljes garanciaállományhoz viszonyítva a beváltási arány a múlt évben csökkent, és elérte a 6,7 százalékot.

Az alapítványnál közzétett adatok szerint tavaly az átlagos hitelnagyság 15 millió forint volt. Negyedével több, mint 2001-ben. A legkisebb garantált hitel 108 ezer forintra rúgott, míg a legnagyobb 136,2 millió forintot tett ki. Az összegzés szerint az elmúlt évre jellemző egyenletes teljesítmény értékét növeli, hogy míg 2001-ben az agrártámogatási rendszer kedvező változásának köszönhetően a bankok nagy számban nyújtottak be garantálásra, kibontakozási és a hozzátartozó pótlólagos hiteleket, addig a múlt évben nem volt hasonló jellegű pénzügyi konstrukció az agrárium területén.

Az alapítvány céljainak megfelelően a garanciavállalással elsősorban a kis- és közepes vállalkozások, gazdaságok anyagi bázisának megteremtését hivatott szolgálni. Ezt támasztja alá, hogy a garantált ügyletek 40 százaléka a mikrovállalkozásokhoz kapcsolódik, a garantált hiteleknek pedig 53 százalékét adja ez a szektor. A legnagyobb számban hitelgaranciát az egy főt foglalkoztató vállalkozások igényeltek az alapítványtól. A múlt évben ez a szám 813 volt, az átlagos hitelösszeg pedig 6,5 millió forint. A 2-10 főt foglalkoztató szervezetek 596 esetben átlagosan 13,7 millió forint átlagos hitelnagyságra kaptak garanciát.

A hitelgaranciák számát tekintve Jász-Nagykun-Szolnok megye, a hitelösszeg nagysága szerint pedig Békés megye vezeti a rangsort. Ulrich Anikó, az alapítvány ügyvezető igazgatója az idei évről elmondta: a kvóta 40 milliárd forintra növekedett az előző évi 35 milliárd forinttal szemben. Az alapítvány eddig 1.415 garanciaügyletet bonyolított, ami a bázisidőszakhoz képest jelentős növekedést mutat. A kvótafelhasználás 23,5 milliárd forintra rúgott június 15-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik