Belföld

Adriai forgatás 72 méter mélyen egy B-19-es amerikai bombázóról

Egy 1944 novemberében lelőtt B-19 G. amerikai bombázó-repülőgépről forgatott dokumentumfilmet 72 méter mélységben, tengerfenéken a horvát televízió az Adriai-tengeren, a közép-dalmáciai Vis-sziget közelében - jelentette a Slobodna Dalmacija című spliti napilap.

Az olaszországi Amendola légitámaszpontról annakidején Bécs bombázására indított amerikai bombázót német találat érte a szlovéniai Maribor fölött, ezért, miután mind a 7900 bombáját a maribori vasútállomásra szórta, a jugoszláv partizánok által ellenőrzött Vis-sziget közelében kényszerleszállást végzett a tengerfelszínre.

A 11 fős személyzet egy kivételével megmenekült, csak a másodpilóta nem tudott időben kijutni a pilótafülkéből még azelőtt, hogy a gép a mélybe süllyedt. Az akkori háborús kaland résztvevői közül a még életben lévő 86 éves, floridai Irving G. Emerson egykori repülő és a nála három évvel fiatalabb san diegói Merrle C. Sieling géppuskás is részt vesz a forgatáson. A légierődnek is nevezett, 25 tonnás amerikai bombázót 1998-ban fedezte fel egy horvát búvárfotós.

A víz alatti forgatás és a vele párhuzamosan szerdáig folyt búvár-kutatómunka a horvát vízrégészet eddigi legigényesebb vállalkozásának számít. A platformhajón 6 tonnányi búvárfelszerelést vittek, és először használtak a tengerfenék kulturális örökségének védelmében trimix technológiát a búvárok, vagyis nitrogén, hélium és oxigén keverékével töltött palackokat – írta a Slobodna Dalmacija.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik