Belföld

PSZÁF-reagálás a Pannonplast-elnök bejelentéseire

admin

2003. 06. 18. 13:49

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatójának, Fehér Erzsébetnek az elmúlt napokban a Pannonplast Rt. egyes tulajdonosainak befolyásszerzése tárgyában lefolytatott felügyeleti eljárással összefüggésben, több sajtóorgánumban is közzétett nyilatkozatával kapcsolatban leszögezi:

“A Pannonplast Rt. (a képviseletében eljáró elnök-vezérigazgató asszony, Dr. Fehér Erzsébet útján) 2003. április 22-én fordult beadvánnyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez, amelyben a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (továbbiakban: Tpt.) nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát kérte két részvényese, a Britton Capital & Consulting Befektetési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (Britton Kft.) és a PEVDI Divat Kft. vonatkozásában. A Pannonplast Rt. igazgatósága ugyanis úgy vélte, hogy e társaságok minden valószínűséggel „egybeszámítandó befolyással” rendelkeznek a Pannonplast Rt-ben.”


A vezérigazgató asszony beadványában, illetve a PSZÁF befolyásszerzési vizsgálatokkal foglalkozó szervezeti egységének vezetőivel folytatott, 2003. április 23-i személyes megbeszélése során, olyan tartalmú nyilvános cégadatokra hivatkozott, amelyek az érintett társaságok közös érdekkörhöz tartozását valószínűsítik – írja a PSZÁF. Ugyanakkor a vezérigazgató a felügyelet szerint megemlítette, hogy információi szerint a tranzakciók finanszírozása is közös elemeket tartalmazhat.

A Felügyelet képviselői e személyes megbeszélés során arról tájékoztatták a vezérigazgató asszonyt, hogy az általa megjelölt cégadatok önmagukban nem alapozzák meg a Britton Kft. és a PEVDI Divat Kft. közös befolyását, de az ügyben vizsgálat indul, amely lezárulását követően a PSZÁF érdemi döntéséről értesülni fog.

2003. április 30-án tartotta a Pannonplast Rt. éves rendes közgyűlését. Ezt megelőzően, 2003. április 28-án (tehát 4 munkanappal a kérelem előterjesztését követően!) a vezérigazgató asszony a Felügyeletnél telefonon arról érdeklődött, hogy a vizsgálatnak van-e már eredménye. A PSZÁF képviselője ismételten elmondta számára, hogy a cégadatok alapján a közös befolyás meg nem állapítható, ugyanakkor a Felügyelet a résztvevők esetleges összehangolt magatartását vizsgálja.

A PSZÁF e vizsgálata 2003. június 16-án zárult le, s ennek eredményéről Dr. Fehér Erzsébet elnök-vezérigazgató asszony is értesült. A Felügyelet – a Pannonplast Rt. közleményében foglaltak mellett – az ügyben azért fordult a cégbírósághoz, mivel a kérelemmel kapcsolatban a Pannonplast Rt. alapszabályának tulajdonszerzésre vonatkozó rendelkezéseit áttekintette, és azok között a Felügyelet megítélése szerint a gazdasági társaságokról szóló jogszabályba ütköző előírások szerepelnek.

A vizsgálatot a Felügyelet a maga részéről lezárta, a Miniszterelnöki Hivatalnak, illetve más intézményeknek és hatóságoknak a további vizsgálatokhoz szükséges információkat átadta, illetve átadja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.