Belföld

PSZÁF-reagálás a Pannonplast-elnök bejelentéseire

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatójának, Fehér Erzsébetnek az elmúlt napokban a Pannonplast Rt. egyes tulajdonosainak befolyásszerzése tárgyában lefolytatott felügyeleti eljárással összefüggésben, több sajtóorgánumban is közzétett nyilatkozatával kapcsolatban leszögezi:

“A Pannonplast Rt. (a képviseletében eljáró elnök-vezérigazgató asszony, Dr. Fehér Erzsébet útján) 2003. április 22-én fordult beadvánnyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez, amelyben a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (továbbiakban: Tpt.) nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát kérte két részvényese, a Britton Capital & Consulting Befektetési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (Britton Kft.) és a PEVDI Divat Kft. vonatkozásában. A Pannonplast Rt. igazgatósága ugyanis úgy vélte, hogy e társaságok minden valószínűséggel „egybeszámítandó befolyással” rendelkeznek a Pannonplast Rt-ben.”


A vezérigazgató asszony beadványában, illetve a PSZÁF befolyásszerzési vizsgálatokkal foglalkozó szervezeti egységének vezetőivel folytatott, 2003. április 23-i személyes megbeszélése során, olyan tartalmú nyilvános cégadatokra hivatkozott, amelyek az érintett társaságok közös érdekkörhöz tartozását valószínűsítik – írja a PSZÁF. Ugyanakkor a vezérigazgató a felügyelet szerint megemlítette, hogy információi szerint a tranzakciók finanszírozása is közös elemeket tartalmazhat.

A Felügyelet képviselői e személyes megbeszélés során arról tájékoztatták a vezérigazgató asszonyt, hogy az általa megjelölt cégadatok önmagukban nem alapozzák meg a Britton Kft. és a PEVDI Divat Kft. közös befolyását, de az ügyben vizsgálat indul, amely lezárulását követően a PSZÁF érdemi döntéséről értesülni fog.

2003. április 30-án tartotta a Pannonplast Rt. éves rendes közgyűlését. Ezt megelőzően, 2003. április 28-án (tehát 4 munkanappal a kérelem előterjesztését követően!) a vezérigazgató asszony a Felügyeletnél telefonon arról érdeklődött, hogy a vizsgálatnak van-e már eredménye. A PSZÁF képviselője ismételten elmondta számára, hogy a cégadatok alapján a közös befolyás meg nem állapítható, ugyanakkor a Felügyelet a résztvevők esetleges összehangolt magatartását vizsgálja.

A PSZÁF e vizsgálata 2003. június 16-án zárult le, s ennek eredményéről Dr. Fehér Erzsébet elnök-vezérigazgató asszony is értesült. A Felügyelet – a Pannonplast Rt. közleményében foglaltak mellett – az ügyben azért fordult a cégbírósághoz, mivel a kérelemmel kapcsolatban a Pannonplast Rt. alapszabályának tulajdonszerzésre vonatkozó rendelkezéseit áttekintette, és azok között a Felügyelet megítélése szerint a gazdasági társaságokról szóló jogszabályba ütköző előírások szerepelnek.

A vizsgálatot a Felügyelet a maga részéről lezárta, a Miniszterelnöki Hivatalnak, illetve más intézményeknek és hatóságoknak a további vizsgálatokhoz szükséges információkat átadta, illetve átadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik