Belföld

Panellakásokat venne a szegedi önkormányzat

Ötven használt, többségében 50 négyzetméter körüli panellakás vásárlására szeretne pályázattal állami támogatást nyerni a szegedi önkormányzat - tájékoztatta a város gazdasági alpolgármestere az MTI-t.

Az önkormányzati lakások számának növelésére ez lenne a legolcsóbb megoldás, ugyanis míg egy új lakás építése mintegy 10 millió forintba kerül, addig a használtak ára átlagosan 6 millió forint – mondta Szentgyörgyi Pál.

Hozzátette: az elképzelések szerint a vegyes tulajdonú panel- és társasházakban vásárolna az önkormányzat lakásokat, törekedve arra, hogy lehetőség szerint teljes egészében a város tulajdonába kerüljenek az érintett épületek. Elmondta továbbá, hogy jelenleg 5200 önkormányzati lakás van Szegeden, s nem fűződik városi érdek a bérlakások számának csökkentéséhez.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat a pénteki közgyűlés elé terjeszti a városi lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló rendelet módosítását. A javaslat értelmében a piaci viszonyokhoz igazítanák az önkormányzati lakások értékesítését, és megszűnnének egyes vásárlási kedvezmények. “Például a vételár azonnali kifizetésekor, a jelenlegi 40 százalék elengedése helyett, csak 20 százalék kedvezményt kapna a vevő” – közölte Szentgyörgyi Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik