Belföld

Mit gondol a világ közvéleménye az USA-ról?

A világ közvéleményének ugyanakkora hányada tartja veszélyesebb országnak az Egyesült Államokat Észak-Koreánál, mint fordítva, az emberek csaknem fele pedig úgy véli, hogy az elsöprő amerikai katonai ütőerő a világot nem biztonságosabbá, hanem veszélyesebbé teszi - egyebek mellett ez derült ki a BBC nemzetközi felméréséből, amely azt volt hivatva kideríteni, hogy a világ közvéleménye mit gondol Amerikáról.

A BBC tévé 2-es csatornája által kedd éjjel sugárzott nagyszabású műsor felfedte: a 11 országból megkérdezett 11 ezer ember 43 százaléka tart jobban az Egyesült Államoktól, mint a phenjani rezsimtől. Ugyanennyien mondták azt, hogy a KNDK veszélyesebb ország Amerikánál.

Az átlagon belül Jordániában voltak a legtöbben – 71 százaléknyian – azok, akik szerint Amerika veszélyesebb a világ biztonságára, mint Észak-Korea; ez utóbbit csak 6 százaléknyian tartották a kettő közül a nagyobb fenyegetésnek. Még a felmérésbe bevont dél-koreaiak 48 százaléka is jobban fél az Egyesült Államoktól, mint az északi szomszédtól; ez utóbbit 39 százalékuk mondta veszélyesebbnek Amerikánál.

Az izraelieknek csak a 22 százaléka, a megkérdezett amerikaiaknak pedig a 14 százaléka gondolta veszélyesebbnek az Egyesült Államokat Észak-Koreánál. A megkérdezetteknek alig 29 százaléka vélte úgy, hogy az amerikai katonai ütőerő a világot biztonságosabbá teszi, 48 százalék szerint ugyanakkor az egyedülálló amerikai hadipotenciál miatt a világ veszélyesebb hely, mint e nélkül lenne.

A 11 országból az Egyesült Államokon kívül csak az izraeli közvélemény többsége – 56 százaléka – fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt; az amerikaiak 68 százaléka gondolta úgy, hogy országuk hadserege javítja a nemzetközi biztonságot. Arra a kérdésre, hogy helyes lépés volt-e az Irak elleni háború megindítása, messze az izraeliek között volt a legtöbb – 79 százaléknyi – az igenlő válasz; ennél még az amerikaiak közül is kevesebben, 74 százaléknyian vélekedtek így.

A felmérésbe bevont oroszoknak ugyanakkor alig a 10 százaléka osztotta ezt a véleményt; 81 százalék egyértelműen elvetette az amerikaiak iraki katonai beavatkozását. A francia közvéleménynek is csak a 30 százaléka támogatta az iraki háborút a 63 százaléknyi ellenzővel szemben.

Az Egyesült Államok általános megítélését firtató kérdésre – amelyen a véleményt egy plusz-mínusz 100-as osztályzati skálán kellett megjelölni – a közvélemény átlagosan mindössze 18 pontot adott Amerikának. Ezen belül azonban az amerikaiak 88 ponttal jutalmazták saját országukat; a kanadaiak 65 , a britek 57, az izraeliek 47 pontot adtak. A franciák véleményét mínusz 10-es, a lista negatív szélén álló jordániaiakét mínusz 60-as osztályzat mutatta.

George Bush elnök globális megítélése mínusz 22 pontos volt; az amerikaiak plusz 43 pontot, az izraeliek – a egyetlen másik ország, amely pozitív átlagot produkált erre a kérdésre – plusz 28 pontot adtak Bushnak. A francia átlag mínusz 62, a jordániai vélemény mínusz 82 volt az amerikai elnökről.

Arra a kérdésre, hogy ha hirtelen meg kell nevezni egy tipikusan amerikai terméket, mi jut eszébe, a válaszolók 24 százaléka a Coca-Colát, 10 százaléka a McDonald,s éttermeket, 3 százaléka a Pepsit, 2 százaléka a Fordot említette.

A megkérdezettek átlagosan 55 százaléka mondta azt, hogy országában túl nagy az amerikai fogyasztási és szórakoztatóipar befolyása. A felmérésbe bevontak 55 százaléka úgy vélte, hogy saját országa kulturáltabb az Egyesült Államoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik